Ukrajnában az élelmiszer-fogyasztás az 1996-os év szintjére esett

Ukrajnában az élelmiszer-fogyasztás az 1996-os év szintjére esett – fejtette ki véleményét Olekszij Dorosenko, az Ukrán kiskereskedelmi láncok szolgáltatói szövetségének igazgatója.

„A 90-es évek óta most van a legalacsonyabb fogyasztás”- mondta a szakértő.

Elmondása szerint az elmúlt két és fél év alatt az áruforgalom 33 százalékkal csökkent, míg idén ez a szám csupán 3 százalékkal emelkedett. Ilyen körülmények között, ahogyan Olekszij Dorosenko magyarázta, nem lehet eltörölni az állami árszabályozást, mert ez áremeléshez vezethet a kiskereskedelmi láncokban – tudatja a Golos.ua ukrán hírportál.

Jelenleg a gyártók és a nagykereskedelmek árrése eléri a 15 százalékot, valamint az eredeti árhoz hozzáadják a kiskereskedelmi árakat is.

Mint ismeretes, október elsejétől Ukrajnában megszűnik az élelmiszerárak állami szabályozása.

A határozat által egy pilótatervezet lép életbe az élelmiszerárak szabályozása terén, és ideiglenesen megszűnik a túlzott adminisztratív szabályozás.

Október elsejétől három hónapon keresztül fogják tanulmányozni az árak változását, és az eredmények alapján lesz döntés az állami szabályozás megszüntetéséről, korlátozásáról, vagy pedig annak megújításáról.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: élelmiszer, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »