Ukrajnába küldték a fölösleges lőszert a litvánok

A szállítás költségeit Kijev állta.

Litvánia a válság 2014-es kirobbanása óta első alkalommal lőszert szállított Ukrajnának – közölte a litván vezérkar. A 150 tonnányi lőszer túlnyomórészt gépkarabélyokhoz használatos, 5.45 kaliberű töltényekből áll. Ezekre a haderőreform után Litvániának nincs már szüksége.

Vilnius vállalta a hadianyag biztonságos szállításának feladatát, a költségeket viszont Kijev fedezte. A litván védelmi tárca szerint a katonai segítségnyújtással tartották magukat az érvényben lévő megállapodásokhoz.

“Azt üzenjük Ukrajnának, hogy nincs egyedül. Litvánia folyamatosan segítette Ukrajnát területi épsége megőrzéséért folytatott harcában és értékeinek védelmében, illetve tőlünk telhetően továbbra is segíteni szeretnénk” – mondta Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter.

A nyugati kormányok és Kijev azzal vádolják Moszkvát, hogy felfegyverzi és támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat abban a konfliktusban, amelyben eddig több mint 9000 ember halt meg.

Litvánia korábban sebesült ukrán katonákat fogadott kórházi kezelésre és katonai tanácsadókat küldött Kijev támogatására.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, Litvánia, lőszer, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »