Ukrajna vízummentessége elakadt az Európa Tanácsnál

Az Európa Parlamentnél leghamarabb az ukránok vízumkényszerének az eltörlését szeretnék befejezni.  Ennek ellenére a folyamat elakadt az Európa Tanácsnál. Brüsszelben nem igazán szeretnék előre jelezni, hogy mikor lesz döntés a kérdésben.

„Azután, hogy a vízum eltörléséről szóló törvényt szeptember végén jóváhagyta az Európa Parlament szakirányú bizottsága, ezt a dokumentumot szavazásra kell, hogy vigyék a plenáris ülésen.  Először az Európa Bizottságnak és az Európa Parlamentnek háromoldalú tárgyaláson kell egyeztetnie a dokumentum végleges szövegét. Ez a folyamat még nem kezdődött el. Mint az Európa Parlament közvetítője ebben a kérdésben, én készen állok minél hamarabb megkezdeni a megbeszéléseket.” – közölte október 13-án a Deutsche Welle portálnak adott kommentárjában az Európa Parlament vízumkérdésekért felelőse, Maria Gabriel. Az ő szavai alapján Ukrajna vízumkényszerének az eltörlése még most sem szerepel az Európa Tanács napirendjén.

”A plenáris ülésen a szavazás rendszerint csak akkor történik meg, amikor az Európa Parlament és az Európa Tanács egyeztetik a dokumentum végleges szövegét. A további lépések ebben a kérdésben a háromoldalú megbeszélések eredményétől fog függeni.” – jelentette ki Maria Gabriel, miközben nem nevezte meg a vízumkényszer eltörlésének pontos időpontjának előrejelzését.

Kijevben pozitív döntést remélnek a vízumkérdéssel kapcsolatban az Ukrajna-EU-csúcsig, amely november 24-én lesz. A Deutsche Welle hírforrása szerint az Európa Tanácsnál szintén elzárkóztak attól, hogy előre jelezzék, valójában mikor is lesz döntés a kérdésben.

Pontos elképzelés Brüsszelben arról, hogy milyen körülmények miatt is lesz a vízumkényszer megszüntetve, egyelőre még nincs.

Az Európa Tanácsnál azt bizonygatják, hogy Ukrajna irányában nem lesznek pótlólagos követelmények. Az a legvalószínűbb, hogy Grúziával együtt kapja meg vízummentességet.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, vízummentesség, Európai Unió, ukrajnai hírek, külföld, Európai Parlament, Európa TanácsForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »