Ukrajna Oroszország nyomában a búzapiacon

Az Ukrajnai és Romániai rekord búzatermés csökkenti az exportárakat és az orosz búzaáraknak konkurálniuk kell velük – írja a Bloomberg.

Az agrárpiacot összekötő intézet adatai alapján, melyre a Bloomberg is hivatkozik, a piacon lévő búzafelesleg miatt az exportárak a Fekete tenger kikötőiben átlagosan 1,8 százalékkal csökkentek, tonnánkénti 162 dollárra.

Mint ahogyan az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma közölte, idén rekordtermést takarítanak be Oroszországban, Ukrajnában és Romániában.

Még a múlt héten a Bloomberg azt írta, hogy Oroszország fokozatosan foglal el domináns pozíciót a világ gabonapiacán, helyt adva az USA-nak és Franciaországnak, konkurálva Ukrajnával és Romániával.

Oroszországnak ebben segített a gyenge rubel és az időjárási feltételek. Franciaország, aki a búza egyik legnagyobb exportőre, ebben az évben csökkentette eladásait, mivel károkat szenvedett a belvizektől.

Az előrejelzések szerint Oroszország a búzapiac 16 százalékát tudhatja nemsokára magáénak, Franciaország 11 százalékot, az USA 14,9 százalékot.

Áprilisban a Bloomberg azt írta, hogy Ukrajna és Oroszország bekebelezi a közel-keleti piacot.

Ukrajna jelenleg az ötödik helyen áll a búza fő exportőrei között a világon – írja a Korrespondent.net.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, Oroszország, búza, mezőgazdaság, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »