Ukrajna lassacskán eltávolodik Európától

Petro Porosenko nem fog sietni a minszki megállapodások betartásával, míg le nem zajlanak az amerikai elnökválasztások, ahol abban reménykedik az ukrán államfő, hogy Hillary Clinton fog nyerni. Az ukrán elnök azért húzza az időt, mert Donbász kérdését Washington és Moszkva fogja eldönteni – véli Vagyim Karaszjov politológus.

Amíg Oroszország nem teljesíti saját kötelezettségeit Donbász biztonságának érdekében, Ukrajna egy lépést sem fog tenni – közölte Petro Porosenko.

„Egyetlen lépést sem teszünk előre, amíg az orosz fél nem vonja vissza katonáit biztonságos távolságra, és nem tesz meg mindent a térség biztonsága érdekében.” – jelentette ki az államfő a 13-dik éves Jaltai Európai Stratégiai Fórumon Kijevben.

Hogy mit is szeretne Ukrajna Európától, Porosenko azt felelte, hogy „nem pénzről és fegyverről” van szó, Ukrajnának „egységére és szolidaritására” van szüksége.

„Várjuk Hillary Clinton elnökké választását, mert tudjuk azt, hogy Donbász kérdése a Washington-Moszkva vonalon fog eldőlni, és Hillary megválasztása esetén az USA-nak egy ukrán barát elnöke lenne. Jelenleg ez még nem a megfelelő időpont a minszki megállapodások teljesítésére.” – mondta Vagyim Karaszjov, a Globális stratégiák intézetének igazgatója, a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott kommentárjában.

A franciák és a németek viszont sietnének a minszki megállapodások megvalósításával, mivel az amerikai elnökválasztási kampány végeztével náluk kezdődik majd meg a választási kampány.

„A német parlamenti választások, valamint a francia elnökválasztási kampány megkezdéséig le szeretnék zárni Donbász problémáját. A mi vezetésünk pontosan érti ezt a helyzetet. Aki időt nyer, az nyeri majd el Donbászt.” – véli a szakértő.

A politológus felhívta a figyelmet belső politikai irányvonal átalakítására.

„Mivel mi nem kapunk komoly, megalapozott jelzést EU-s és NATO tagságunk irányába, valamint folyamatosan átteszik az EU-s vízummentességünk határidejét is, így nincs értelme minden egyes belső és külső politikai kérdést egyeztetni nyugati partnereinkkel. Ezért jelenleg könnyed távolságtartás figyelhető meg az EU és Ukrajna között, ami azonban egyáltalán nem izoláció, hanem egyszerűen kiállás Ukrajna saját érdekeiért, ami egy komoly tendenciája Porosenko bel- és külpolitikájának.” – véli Karaszjov.

A politológus megnevezte a harmadik motívumát is Porosenko kijelentésének, amelynek nincs semmilyen belső politikai jellege.

„Ez a motívum inkább a választási folyamatokkal van összefüggésben, valamint azzal, hogy ebben a politikai szezonban már Porosenko elnökségének a feléhez érünk, és annak a második része már Porosenko újraválasztásáról fog szólni. Az elnök és csapata értik azt, hogy Porosenko választóinak a magvát jelenleg azok képezik, akik nem értenek egyet az oroszokkal, és részben a francia-német állásponttal Donbász reintegrációjával kapcsolatban. Éppen ezért választói táborának megőrzése érdekében Porosenko egy sokkal keményebb retorikát fog választani, egy sokkal radikálisabbat, amely nem lesz rezonanciában sem azokkal, akik Donbász reintegrációja mellett mellet vannak, sem pedig Ukrajna kulcsfontosságú európai partnereivel.” – mondta Karaszjov.

Emellett a szakértő annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy a közeljövőben megoldódik Donbász kérdése.

„Én nem vagyok kategorikusan pesszimista. Lehet, hogy az elnök csupán amiatt tesz így, hogy megőrizze politikai arculatát, ha esetleg Ukrajna a minszki megállapodások saját részét kénytelen lesz betartani. Ez a lehetőség sem elképzelhetetlen. De előre sem fogunk rohanni, mivel ez azt jelentené, hogy elveszítjük az időt. Jelenleg azonban Donbászon, Európában és a világon is olyan a helyzet, hogy időt kell nyerni. Tehát elismétlem, aki időt nyer, az nyeri meg Donbászt is.” – összegezte Karaszjov.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, ukrajnai hírek, Donbász, ukrán válság, Európai Unió, vízummentesség, Petro PorosenkoForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »