Ukrajna lakosságának 60 százaléka vallja magát ukrán állampolgárnak

Jelenleg Ukrajna lakosságának 60 százaléka vallja magát ukrán állampolgárának – derült ki az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének közvélemény-kutatásából.

Az adatok alapján a megkérdezettek 3,9 százaléka a Szovjetunió polgárának vallja magát, 1 százaléka Európa polgárának, 22 százaléka pedig azon település lakosának vallja magát, ahol jelenleg is él.

Megjegyzendő, hogy 1992-ben a lakosság 45,6 százaléka vallotta magát Ukrajna állampolgárának, 12,7 százaléka a Szovjetunió polgárának,  3,8 százaléka pedig Európa polgárának.

Arra a kérdésre, hogy mennyire büszkék rá, hogy Ukrajna állampolgárai, a megkérdezettek 18 százaléka válaszolt úgy, hogy nagyon büszke rá, 42,1 százalék inkább büszke, mint nem, 10,7 százalék inkább nem büszkélkedik vele, 5 százalék pedig egyáltalán nem büszke rá. A megkérdezettek 24,3 százaléka nem tudott válaszolni a kérdésre – írja a Korrespondent.net.

Azt, hogy az orosz hivatalos nyelv legyen Ukrajnában, a megkérdezettek 30 százaléka támogatja, 55,5 százalék ellene van. Összehasonlításképpen, 2000-ben 51 százalék támogatta ezt a felvetést, 33 százalék pedig ellene volt.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, ukrán állampolgárság, közvélemény-kutatás, felmérés, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »