Újságírókat tiltottak ki a parlamentből

Kövér László házelnök kitiltotta az Index újságíróit, Fábián Tamást és Bakró-Nagy Ferencet a parlamentből. Az újságírók arról forgattak hétfőn a parlamentben, hogy a Matolcsy György vezette MNB a haveroknak osztott ki rengeteg közpénzt különböző alapítványokon keresztül, ezeket a költéseket pedig igyekeztek eltitkolni a közvélemény előtt. A 24.hu, a Népszabadság és a HVG egy-egy újságíróját is kitiltották.

Kövér László indoklása szerint az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol a házelnök rendelkezése szerint ezt nem tehették volna meg, és a felszólítás ellenére sem hagyták abba a forgatást. A kitiltás határozatlan időre szól.

“Az utóbbi időben munkánk gyakorlását a végletekig szűkített térre korlátozzák, ami ellehetetleníti az alapvető szabadságjogok egyikét, a sajtószabadság érvényesülését” – reagált a Népszabadság főszerkesztője a stábjuk kitiltására.

Murányi András azt írta: a Népszabadság célja nem a szabályok megszegése, hanem az, hogy munkatársai – pláne közügyekben – kérdéseket tegyenek fel „a nép által választott és fizetett képviselőknek, a válaszokat pedig a közvélemény elé tárja”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »