Újratemetik Rajk elvtársékat – hatvan éve történt: 1956. október 3.

Újratemetik Rajk elvtársékat – hatvan éve történt: 1956. október 3.

Újratemetik a Rajk-per elítéltjeit

A Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége elhatározta, hogy a korábbi évek politikai pereiben ártatlanul elítélt és kivégzett elvtársainak, akiket a párt Központi Vezetősége már korábban rehabilitált, és párttagsági jogukat is visszaállította, meg kell adni a munkásmozgalom harcosait, forradalmárait megillető végtiszteletet. Így Rajk Lászlót, Pálffy Györgyöt, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást a Kerepesi úti temetőben katonai gyászpompával helyezik örök nyugalomra, a munkásmozgalom nagy halottai számára fenntartott sírhelyen. A temetésre október 6-án kerül sor, amelynek megrendezésére külön bizottságot hoztak létre.

Megszüntetnék a pékek éjszakai munkáját

Kísérletképpen a főváros VII. kerületében, Kispesten, Pestlőrincen és Komárom megye péküzemeiben, vagyis ahol eddig csak egy műszakban éjjel dolgoztak, új módszerekre tértek át. Ezeken a helyeken este elkészítik a kovászt, s a dagasztók hajnali 4 órakor, a formázók és a sütők pedig 5 órakor kezdik meg munkájukat. Éjszaka tehát nincs munka. Az új rendszernek több előnye is van: megkíméli a pékeket a fárasztó éjszakai munkától, a lakosság pedig nem csak reggel, hanem délben is friss péksüteményhez juthat. Az új munkabeosztás jól bevált és tetszést aratott a lakosság körében is. A tervek szerint ezt a munkarendet hamarosan bevezetik az ország valamennyi egyműszakos sütödéjében.

Érdekességek a magyar játékfilmiparból

„Jól megjártuk” címmel elkészült a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdasági oktató filmje, amely a baromfipestis elleni védekezés szükségességét, módszereit és a védekezés elmulasztásának súlyos következményeit ismerteti. Minden baromfitartó számára rendkívül fontos tudnivalókat az eddigi szokástól eltérően nem a felvételeket magyarázó, száraz, oktató hangon adják elő, hanem beleszövik érdekes, a nézőt mindvégig lebilincselő történetbe. A film témáját Várnagy László, a Földművelésügyi Minisztérium főállatorvosa állította össze – ebből írta György István a forgatókönyvet.

Bemutatták az Urániában Karinthy Frigyes könyvéből filmre írt Tanár úr, kérem című új magyar filmvígjátékot, amit a közönség tetszéssel fogadott.

Mindeközben Makk Károly rendező a Babik című film forgatókönyvén dolgozik, ami Örkény István és Bacsó Péter munkája. Háy Gyula forgatókönyvének a Varró Gáspár igazságának a filmre vitelét Máriássy Félix készíti elő.

Rádió a távolsági buszokon

A MÁVAUT körülbelül 50 távolsági autóbuszba rádiót szereltetett fel. Rádiót kapnak többek között a Budapestről Győrbe, Sztálinvárosba és Parádra közlekedő autóbuszok. A MÁVAUT közlése szerint március végére valamennyi távolsági autóbuszt felszerelik rádióval.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »