Újratárgyalták a frankhitelek harmadát

Közel 27 ezer, svájci frankban felvett bankhitel-szerződés feltételeit tárgyalták újra a pénzintézetek közvetlenül az ügyfelekkel, a Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint ez az összes frankhitel mintegy harmada.

frankok_b

Amint a központi jegybank 2015-re vonatkozó pénzügyi stabilitási jelentésében rámutat: 17 ezer kölcsönt lejre váltottak át, 10 ezer esetben pedig átstrukturálták a törlesztést. A BNR szerint az állami hatóságok – főként az országos fogyasztóvédelem (ANPC) – által kidolgozott, kollektíven érvényes törvényekkel ellentétben a közvetlen, kétoldali megállapodások „nem gátolják a tulajdonhoz való jogot, és nem befolyásolják a piacgazdaság működését”.

A jegybank azt is megjegyzi, hogy jelenleg a parlamentben 10 különböző közvita folyik a svájci frank drágulása után felmerült probléma megoldását célzó kezdeményezésekről, jogszabálytervezetekről – például a devizahitelek lejre való átváltását lehetővé tevő tervezetről. „Mivel 2016 választási év, az esztendő folyamán minden bizonnyal további kezdeményezések is meg fognak jelenni” – áll a pénzügyi stabilitási jelentésben.

Mint ismeretes, a svájci jegybank 2014 végén törölte el az árfolyamgátat az euróval szemben, emiatt a frank napok alatt mintegy húsz százalékkal, 4,5 lej fölé drágult. Romániában a teljes, 100 milliárd lejt valamivel meghaladó lakossági hitelállomány 8,2 százalékát vették fel svájci frankban az ügyfelek 2007 előtt, többnyire még 2 lej alatti árfolyamon.

A válság nyomán 2015 elején a bajba jutott romániai devizahitelesek több tüntetést is szerveztek a hitelek lejre váltását követelve. A tüntetők olyan jogszabály elfogadását sürgették, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelesek az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket, a kamatfeltételek és a teljes hiteldíjmutató megváltoztatása nélkül.

A fogyasztóvédelmi hatóság hamar az adósok segítségére sietett: az ANPC egyrészt több olyan tervezetet is benyújtott a parlamentben, amely bizonyos feltételek mellett átváltásra kötelezhetné a bankokat, ugyanakkor több ízben is felszólították a pénzintézeteket és más hitelintézeteket arra, hogy legyenek nyitottabbak az anyagi gondokkal küzdő ügyfelekkel szemben.

A fogyasztóvédelem folyamatosan hangsúlyozta, hogy a frank drágulása miatti kárt a klienseknek és a bankoknak közösen kell állniuk, egyik fél sem hagyhatja magára a másikat. A frankhitelesek számára eddig többek között a Transilvania Bank és az OTP Bank hirdetett átváltási programot, amellyel immár több ezren éltek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »