Újraszabnák a hazai egészségügyet

Újraszabnák a hazai egészségügyet

Az Eurostat adatai szerint az elkerülhető, megelőzhető halálozások tekintetében Európában csak a lett és a litván adatok rosszabbak hazánkénál, ezen változtatni kell – hangsúlyozta ma délelőtt Kincses Gyula egészségügyi szakember. A volt államtitkár a terület jelenlegi és jövőbeli helyzetéről beszélt az Alternatíva Kör sajtótájékoztatóján. A civil szerveződés célja, hogy pártpolitikai helyett szakpolitikai alternatívákat nyújtson.

Kincses Gyula szerint „foltozgatás helyett újraszabást” vállalnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a rendszer hiányosságaira, a buktatókra. Úgy véli, egy szuperkórházra vonatkozó terv és ígéretek nem elegendőek, csak komplex reform vezethet sikerre az egészségügyben.

Az Alternatíva Kör tizenkét pontban foglalta össze legfontosabb törekvéseit az egészségügyben. Ezek között szerepel, hogy vissza kellene állítani az önálló egészségügyi minisztériumot, a megújításhoz pedig újra kell építeni az egészségügy rendszerét. Komplex programmal kellene kezelni a növekvő szakemberhiányt, hisz mint elhangzott, a fiatalok nem elsősorban a magasabb fizetés miatt mennek külföldre, hanem azért is, mert ott jobb munkakörülmények, munkához való hozzáférés várja őket. Hangsúlyozzák: fontos volna, hogy a szükséges reformok ne zárt ajtók mögött szülessenek, ebben részt vehessen az összes érintett érdekcsoport képviselője.

Az állami és magán egészségügy kettészakadásának problematikájával is mélyebben kellene foglalkozni, ahogy erősíteni kellene az alapellátást és az egynapos sebészetet is.

Kincses Gyula a beszélgetés során kitért arra is, tűrhetetlen, hogy hazánk vezeti a daganatos betegségek halálozási listáját, és az életkilátások is lényegesen rosszabbak, ami gazdasági-kulturális fejlettségünkből következne. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre. Szerinte bár üdvözlendő, hogy az új szabályozásnak köszönhetően daganatgyanús páciens esetében 2 héten belül elkészül A CT, a terápia megkezdéséig eltelt időt is rövidíteni kellene. Úgy vélik, a rendszer mellett a betegek hozzáállása kell, hogy változzon. A jövőben a beteg nem a gyógyítás tárgya, hanem egészségének felelős gazdája kell legyen.

Kiderült: a magyar lakosság sokat, és rossz hatékonysággal költ egészségére, ahogy azt Kincses Gyula kifejtette: az egészségügyi kiadások közel 40 százalékát már a lakosság fizeti, a fejlődéshez növelni kellene az egészségpénztárak, magánbiztosítók szerepét is.

 

Az Alternatíva Kört szociális, oktatási, egészségügyi, gazdasági, agrár területen vagy épp az állam működtetésében tapasztalatot szerzett szakértők hozták létre, akik nyitottak más szakmai és civil szerveződésekkel való együttműködésre. Megalkottak egy véleményoldalt is, ahol fórumokat indítanak szakpolitikai kérdésekben, véleményeket gyűjtenek, problématérképet rajzolnak és szavazást indítanak az aktuális problémákról. (K.Sz.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »