Újranyitják az 1989-es forradalom aktáit Romániában

Újranyitják az 1989-es forradalom aktáit Romániában

Jóváhagyta a romániai legfelső bíróság hétfőn az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását, amelyet áprilisban rendelt el Bogdan Licu akkori ideiglenes legfőbb ügyész.

Jóváhagyta a romániai legfelső bíróság hétfőn az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását. / Forrás: erdon.ro

A vádhatóság ideiglenes vezetője döntésével a felülbírálta a katonai ügyészség tavaly őszi határozatát, amely akkor megtagadta újabb vizsgálat indítását. Licu azt követően foglalt állást az ügyben, hogy a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21-e Egyesületnek bíróságon sem sikerült elérnie az 1989-es román forradalom újbóli kivizsgálását.

A December 21-e Egyesület több tagja korábban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amely elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A strasbourgi bíróság döntése után 2014-ben az egyesület a román katonai ügyészéghez fordult, hogy derítse ki: kit terhel büntetőjogi felelősség a sortüzekért, gyilkosságokért, kínzásokért és egyéb erőszakos cselekményekért, amelyekben 709-en meghaltak és több mint kétezren megsebesültek, továbbá 924 embert bebörtönöztek.

A vádhatóság ezt tavaly ősszel arra hivatkozva utasította el, hogy a panaszosok által jelzett bűncselekmények elévültek, vagy közkegyelem hatálya alá estek, vagy nem szerepelnek a büntető törvénykönyvben, vagy meg sem történtek. A katonai ügyészség közleménye szerint az 1989-es események miatt korábban 4544 büntetőper indult, amelyekben 25 tábornokot és 170 alacsonyabb rangú katonát állítottak bíróság elé.

A December 21-e Egyesület bíróságon fellebbezett a nyomozás megszüntetéséről szóló katonai ügyészségi döntés ellen, ám a legfelső bíróság elutasította a dosszié lezárása ellen emelt óvást. Miután a román és a nemzetközi közvéleményben is nagy felháborodást váltott ki, hogy a román igazságszolgáltatás nem akarja kivizsgálni a forradalom ügyét, az ideiglenes legfőbb ügyész újabb nyomozást kezdeményezett: ezt hagyta jóvá most a legfelső bíróság.

Licu úgy értékelte: nem létezett igazán érdeklődés a vádhatóság részéről lényeges részletek tisztázására, az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat.

A korábbi nem hivatalos statisztikák szerint a Temesvárról indult, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor bukásához vezető 1989-es forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket és 3138-an megsebesültek.

 

MTI

The post Újranyitják az 1989-es forradalom aktáit Romániában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »