Újraindul az Örökmozgó

Újraindul az Örökmozgó

Visszatérve hagyományaihoz, havi program szerint működik a filmmúzeum. Törőcsik indította útjára.

Mint ismert, az Örökmozgó Filmmúzeum tavaly hagyta el az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán lévő bérelt ingatlanát, amelyet augusztus elején adott vissza tulajdonosának, a Budapest Film Zrt.-nek. A mozit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) üzemeltette, ám mivel nem tudott megállapodni a tulajdonossal a bérleti díjról, a szerződést nem hosszabbították meg.

Az intézmény Art+ Cinema néven, a Vertigo Média Kft. üzemeltetésében, művészmoziként nyitott újra október 1-jén, a Manda pedig megfelelő helyet keresett az Örökmozgónak. Ez lett az egykori Vörösmarty mozi helyén március 10-én megnyitott, megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékos embereket foglalkoztató Premier Kultcafe kávézó, amelyet a Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány üzemeltet.

– A Mandának nem volt lehetősége arra, hogy új mozit nyisson, a megfelelő, használaton kívüli vetítőtermek száma pedig csekély Budapesten – mondta el lapunknak Teszler Tamás, az Örökmozgó Filmmúzeum műsorszervezője.

– A régi Vörösmarty mozi remek helyen van és minden szempontból alkalmasnak tűnt a céljainkra, így amikor megtudtuk, hogy Premier Kultcafe néven újranyit, megkerestük az üzemeltetőket, és mivel az elképzeléseink találkoztak, megállapodtunk velük. A nagyterem a Premier Kultcafe központi rendezvénytermeként működik, amely a vetítéseken túl kulturális eseményeknek ad otthont, a kisterem üzemeltetését pedig a Manda vállalta magára. A 46 férőhelyes teremben elsősorban 35 milliméteres és 16 milliméteres analóg technikáról vetítenek, de digitális vetítésre is van lehetőség – árulta el Teszler Tamás.

– Fontos, hogy nem önálló moziként működünk, hanem mint a Premier Kultcafe Örökmozgó Filmmúzeum terme, amely műsorrendi vetítőhelyként funkcionál, ami azt jelenti, hogy mindennap és napjában többször vetítünk filmeket – fejtette ki. Az Örökmozgó, visszatérve régi hagyományaihoz, havi program szerint működik majd. Minden hónapnak lesz egy központi témája, elsőként a kísérleti filmek köré szervezik a vetítéseket.

De emellett számos egyéb programmal is készülnek. Retrospektív vetítésen mutatják be a Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak korábbi kisfilmjeit, de az Oscar-díjas alkotás is látható lesz, illetve levetítik a Jöjj és lásd! című orosz háborús filmet is, amelyről Nemes Jeles úgy nyilatkozott, hogy nagy hatással volt a Saul fiára.

Megemlékeznek továbbá a jelentős alkotókhoz köthető évfordulókról is, így áprilisban a nyolcvanéves Törőcsik Mari, a kilencvenesztendős Makk Károly és a hetvenéves Bereményi Géza alkotásai is vászonra kerülnek. De filmvetítéssel emlékeznek Psota Irénre és Kamondi Zoltán filmrendezőre is.

Az eseményen a színésznő két filmjét, a Déryné hol van?-t, és a Körhintát is levetítették.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »