Újraindul a volt MVM-vezér pere

Újraindul a volt MVM-vezér pere

Három év után első fokon indul újra Kocsis István büntetőpere. A Pécsi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt helyezte hatályon kívül az egykori MVM-vezér felmentő ítéletét. Kocsist és társait 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség.

Első fokon a kaposvári törvényszék, csak két vádlottat talált bűnösnek a horvát szállodával összefüggő pénzmosás miatt. Kocsis felesége és volt főtanácsadója felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélőtábla azonban ezt és az előnytelen szerződésekkel kapcsolatos felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte. Az új elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszék egy másik tanácsa folytatja majd le.

Három vádlottat viszont jogerősen felmentett a tábla, azokat, akik a paksi Erzsébet szállóval kapcsolatos visszaélésekben voltak érintettek.

„Azt tudni kell, hogy ilyen esetekben a másodfokú bíróságnak az eljárási törvény nagyon szűk lehetőséget biztosít arra, hogy ellentétes döntést hozzon, tehát hogy bűnösséget állapítson meg, és ez a szűk keret nem tette lehetővé, hogy a másodfokú bíróság érdemben elbírálja a felmentő rendelkezések ellen bejelentett fellebbezéseket” – mondta el Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke.

Kocsis István büntetőpere három éve tart, 2013 tavaszán emeltek ellene vádat. A büntetőeljárás egyébként annak idején az MVM új vezetésének belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »