Újrahódítaná Európát a Mitsubishi

Az elmúlt évtizedben a Mitsubishi csak árnyéka volt egykori önmagának. Bár mára a komplett japán autóipar veszített a 80-as, 90-es évekre jellemző fényéből, a Mitsubishi visszahúzódása különösen feltűnő volt, hiszen ritkán mutatott be új modellt, piaci jelenléte pedig a jól sikerült fejlesztésekkel együtt is minimálisra csökkent. A neve azonban még mindig jól cseng a vásárlók körében, talán ezért is érezték úgy a japánok, hogy itt az ideje a visszatérésnek.

A gyémántos márkánál nagy hagyományuk van az összkerékhajtású modelleknek, így kézenfekvő volt, hogy a mindent vivő szabadidőautó-szegmensben kell fejleszteni, abból is a kompakt SUV-ok között ajánlott helyet találni egy újdonságnak. Az ASX és az Outlander közé pozicionált típussal komoly szándékaik vannak, szeretnék a márkát visszajuttatni abba a magasságba, amit megérdemel. Ehhez minden eszközt bevetnek, a névválasztást sem bízták a véletlenre, és visszanyúltak az Eclipse-hez, utalva a sportos karakterre.

Forrás: Mitsubishi

Hogy miért nem egy klasszikus sportkupét terveztek, arra a szabadidő-autók óriási népszerűsége a magyarázat. Ma egyértelműen divatosabb egy kupés tetővonalú SUV, pláne ha a dizájn nem ront a használhatóságon. A gyáriak azt ígérik, hogy a csomagtartó és a hátsó fejtér sem sínyli meg a formai játékot. Feltűnő stíluselemből az orrára is jutott, ez a formanyelv azonban egy másik márkáról ismerős. Steve Mattin a Ladának rajzolt hasonlót, a Mitsubishinek pedig annyira megtetszett, hogy előbb-utóbb minden autóján elsüti majd. Hogy a japánok másoltak, vagy csak ihletet merítettek, már jogi kérdés, az viszont nem vitás, hogy jól mutat a többrétegű, három száradási fázison át fényezett, különleges piros színben.

Az Eclipse Cross számára fejlesztett fényezés csupán az egyik része annak a minőségi ugrásnak, amellyel növelni szeretnék a márka értékét. Belsejében a korábbiaknál igényesebb anyagokat használnak, hogy a színvonala egyenrangú legyen a japános megbízhatóságot ígérő műszaki háttérrel. Felépítésében is sportosnak szánták, a kasztni merevségét strukturális ragasztással és toronymerevítővel fokozzák. A hátul több lengőkaros futóművét úgy hangolták, hogy bírja a nagyobb igénybevételt és a tempós haladást, miközben hozza az elvárt rugózási komfortot, S-AWC (Super-All Wheel Control) összkerékhajtási rendszere pedig folyamatosan felügyeli a kerekek közötti nyomaték- és fékerőeloszlást. A friss fejlesztésű, 1,5-ös turbós benzinmotorral vagy a 2,2 literes dízellel választható (előbbi 8 fokozatúra programozott CVT, utóbbi 8 fokozatú, automatikus váltóval társítható), modern vezetőtámogató rendszerekkel is kérhető.

Az Eclipse Cross elsőként Európában kerül piacra, hogy újra meghódítsa a kontinenst. Ebben hamarosan újabb, friss modellek támogatják majd.

Tudta-e?

1989 és 2012 között az Egyesült Államokban készült az eredeti Eclipse. A négy generációt megérő kupét nem a napfogyatkozásról, hanem egy verhetetlen versenylóról nevezték el. Bukólámpás első szériája Chrysler-padlólemezre épült, első- vagy összkerékhajtással, négyhengeres szívó- vagy turbómotorokkal gyártották.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »