Újragondolják a Hadik Kávéházat

Újragondolják a Hadik Kávéházat

A kávé förtelmesen rossz, néha csaknem ihatatlan. De hát nem is a kávé itt a csáberő – a boldog békeidőkben valaki így jellemezte a Hadik Kávéházat. A legendás budai hely hat éve nyitott meg újra, de nem a legnagyobb sikerrel, voltak ugyan irodalmi és szalonszerű programok, de a vendéglátással most is sokaknak akadt gondja, a felszolgálás és a fogások minőségét nekem is több ismerősöm kifogásolta.

Gondolom, ez is közrejátszhatott abban, hogy az üzemeltetők úgy döntöttek, megreformálják a Hadikot, amely szeptember elejétől nemcsak külsőben, étel- és itallapjában, de programkínálatában is megújul.

– A Hadik kapcsán rá kellett jönnünk, hogy nem egy múzeumot akarunk fenntartani, vissza kell kapcsolnunk a város vérkeringésébe, ezért vált elengedhetetlenné az arculatváltás. Karinthy Frigyes unokája és Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum is segít nekünk minél jobban megismerni a hely múltját, a Hadik szellemiségét, Újbuda önkormányzata pedig stratégiai partnerként támogatja a munkánkat – árulta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője szerdán a sajtónak tartott terepszemlén.

A Hadik vezetője elmondta, míg kezdetben a kávéház újjáélesztésének koncepciója arra épült, hogy két, egymástól elkülönülten, egymás mellett létező és egymást ilyenformán kiegészítő vendéglátóhelyet és kulturális teret alakítsanak ki, addig mostantól szeretnék a kávéházat és a közvetlenül mellette lévő, eklektikus belső terű, romkocsmahangulatra hajazó Szatyor bárt átjárhatóvá tenni.

Bosznai Tibor a sajtóbejáráson Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Bosznai beszélt arról is, hogy a húszas években Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és feleségük itt vert tanyát, de gyakran megfordult itt Móricz Zsigmond, a fiatal Déry Tibor, írók, szerkesztők, értelmiségiek, a kor ünnepelt bohémjai is. „Délutánonként ott tanyáztunk, pocskoltunk, ringatóztunk abban az enyhe hőmérsékletű akváriumban, a dohányfüst áttetsző ködéből, kávéillatból s a szavak egyhangú, lágy zsongásából összeállt nyájas közegben” – Devecseriné Guthi Erzsébet például így jellemezte a hadikos időket.

Virgonc intellektualitás, megzabolázhatatlan vitalitás, nyitott, sóvár szellemi energiák jellemezték ezt az időszakot. A bordűrök épp ezért eltűnnek, helyette rusztikus téglafalak fogadják majd a belépőket, a vaskos textilek is mennek, a natúr, de trendi kiegészítők kerülnek majd előtérbe. A Gundel étterem egykori szakácsa, Apor Bálint vezeti majd a konyhát, az aktuális irányzatokat például a magyaros ízvilággal kombinálják majd, erről árulkodik például a lángosba csomagolt burger.

A szalonjelleget is fellazítják a jövőben: Závada Péter és Simon Márton szervezésében Vadászszezon néven slam poetry bajnokságot hirdetnek, hétvégenként pedig irodalmi brunchon lehet népszerű kortárs írókkal beszélgetni. A Hadik hivatalos nyitópartiját szeptember 9-én tartják este hattól, a Gárdonyi tér sarkán koncertezik majd a Magashegyi Underground és az Amőba zenekar.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »