Újra robbantott az Iszlám Állam

Legalább 37 ember meghalt, és több mint 60-an megsebesültek péntekre virradóra egy iraki síita szentély elleni terrortámadásban. A vérengzést az Iszlám Állam vállalta magára.

Az iraki biztonsági szolgálat korábbi közleményében 30 halottról és 50 sebesültről írt, a Sky News Arabíja pedig 35 halottról és 65 sebesültről számolt be.

A terrortámadást a Bagdadtól 90 kilométerre északra fekvő Balad városában követték el nem sokkal éjfél után, a muszlim böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idején.

Az asz-Szumaríja televízió jelentése szerint három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ali al-Hádi mauzóleumának kapujánál és magában a szentélyben, és ezután “fegyveresek hatoltak be az épületbe, tüzet nyitottak a síita zarándokokra és túszokat ejtettek.”

A helyszínre érkező síita erők fegyveresei megölték a támadókat, és kiszabadították a túszokat. A 250 ezer lakosú városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok arra utasította a neki engedelmeskedő milíciákat, hogy induljanak Baladba, illetve a közeli Szamarrába, ahol Ali al-Hádi imám mauzóleuma van, amely súlyos károkat szenvedett egy tíz évvel ezelőtti terrortámadásban.

A Sky News Arabíja úgy tudja, az Iszlám Állam bejelentette, hogy emberei hajtották végre a terrortámadást.

Öt nappal ezelőtt, vasárnap két véres merényletet követtek el Bagdadban, a legfrissebb összesítések szerint 292-en haltak meg és csaknem 200-an megsebesültek. A támadások elkövetőjeként szintén az Iszlám Állam jelentkezett. A vasárnapi kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése, az amerikai vezetésű 2003-as iraki invázió óta történt.

A merényletek miatt a feldühödött irakiak tiltakozásokba kezdtek a robbantások helyszínén. Sokan a politikai vezetést hibáztatják a közbiztonság romlásáért és azért, hogy “az iraki erők nem tudják megvédeni a polgári lakosságot, még az iraki frontvonalaktól távol eső Bagdadban sem.”

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pénteken menesztette a bagdadi és az iraki biztonsági szolgálatok, valamint a hírszerzés vezetőit.

Mohamed Szálem al-Gabbani iraki belügyminiszter néhány napja nyújtotta be lemondását, amelyet al-Abádi elfogadott. Al-Gabbani elismerte, hogy súlyos hiányosságok vannak a bagdadi közbiztonsági rendszerben, és azt mondta, hogy a város különböző pontjain létrehozott ellenőrzőpontok “teljesen haszontalanok”.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Két robbanás volt, ki kellett üríteni a kórházat – képek!Újra robbantott az Iszlám Állam, sok halottRovatok: KülföldTelepülés: IrakCímkék: külföld, Irak, robbantásos merénylet, Iszlám Állam, terrortámadásForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »