Újra napirendre tûzi a regionalizációt Ciolos

Közigazgatási régiók létrehozását szorgalmazta hétfőn Dacian Ciolos miniszterelnök a romániai közigazgatás reformjáról szóló konferencián. Ciolos szerint kormánya azért tűzi napirendre a régiókról szóló társadalmi vitát, hogy a novemberi parlamenti választás után célegyenesbe kerüljön a közigazgatási reform. Leszögezte: tisztában van azzal, hogy a jelenlegi szakértői kormány nem határozhat az új közigazgatási régiók létrehozásáról, ezért legkorábban a választás után születhet róla döntés. Ciolos szerint a megyék társulásaként létrejött gazdasági-fejlesztési régiók nem működnek hatékonyan, ezért meg kell vitatni, milyen közigazgatási hatáskörökkel ruházzák fel az új régiókat.

A jelenlegi fejlesztési régiók nem többek a megyék egyszerű társulásánál, és sajnos a különböző megyék a maguk céljainak elérését próbálják maximalizálni, miközben meg inkább egy integrált megközelítésre lenne szükség a regionális fejlesztési projektek esetében, egy koherens fejlődésre, amely a terepi realitásokból indul ki, nem pedig egyik vagy másik megyei tanácselnök politikai prioritásaiból – nyilatkozta a kormányfő. Az új struktúrának ugyanakkor nem szabad csupán egy újabb bürokratikus, közigazgatási-adminisztrációs szintnek maradnia, hanem valóban hozzáadott értéket kell termelnie az ország területi-közigazgatási megszervezéséhez.

Ciolos kiemelte, továbbra is az ország decentralizációján dolgoznak, a különböző területeken – legutóbb a mezőgazdaság, kultúra, turizmus, oktatás, ifjúsági ügyek és sport területén – elemzik a helyzetet és javaslatokat dolgoznak ki. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a felelősség átruházása koherens módon történjen, és a központi szinten meghozott közpolitikai döntések hatékonyan legyenek megvalósítva helyi szinteken. Ehhez szükséges, hogy a központi hatóságoknak is maradjanak eszközei a közpolitikai döntések helyi megvalósításának biztosítására – tette hozzá. Példaként az egészségügy helyzetét hozta fel, ahol gyakorlatilag az egészségügyi minisztérium jelenleg közel semmilyen eszközzel nem rendelkezik arra, hogy helyi szinten beavatkozzon egy válság vagy sürgősen megoldandó probléma esetén – fogalmazott. (mti, agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »