Újra milliárdos injekciót kap Görögország

Mivel az eurozóna pénzügyminiszterei úgy látják, Görögország teljesítette a nemzetközi hitelezők feltételeit, a mentőcsomag újabb, 1,1 milliárd (mintegy 341 milliárd forint) eurós részletét hívhatja le. Ha ismét jó adósnak bizonyul jöhet a következő, 1,7 milliárd eurós részlet.

A Görögországnak nyújtandó mentőcsomag újabb, 1,1 milliárd (mintegy 341 milliárd forint) eurós részletének folyósításáról egyeztek meg az eurócsoport pénzügyminiszterei – közölte az eurózóna szakminisztereinek luxembourgi tanácskozását követően az uniós tagországok szakminisztereit tömörítő tanács hétfőn.

Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei pozitívan értékelték a nemzetközi hitelezők által meghatározott 15 pontos, többek között a nyugdíjrendszer, a bank- és az energiaszektor reformját érintő intézkedéscsomag sikeres görög teljesítését, amelynek köszönhetően le lehetett zárni a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát.

A miniszterek elismerték Görögország lépéseit adósságának kezelése érdekében júliusban és augusztusban, ugyanakkor arra emlékeztettek, hogy Athénnak még be kell nyújtania a szeptemberre vonatkozó adatokat legkésőbb október végéig. Mindez megnyitná az utat az euróövezeti állandó mentőalap (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) igazgatósága előtt a következő, 1,7 milliárd eurós részlet jóváhagyásához, amelyet egy elkülönített számlán a hátralék befizetésére kell fordítani – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az eurócsoport miniszterei az ESM programja következő szakaszára figyelve arra szólították fel a görög hatóságokat, hogy gyorsítsák fel az intézmények munkáját a további szükséges szabályozások bevezetése érdekében, hogy időben befejeződhessen a mentőcsomag második felülvizsgálata.

mandiner.hu / MTI
kép: xedknowledge.com

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »