Újra Magyarország felé terelik a migránsáradatot az embercsempészek

MTI nyomán

Ismét Magyarországon keresztül vezethet a Nyugat-Európába tartó migránsok útvonala, mert embercsempészek Magyarországon átvezető útvonalat is ajánlanak – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A közmédiának a görög-macedón határ görög oldalán fekvő Idomeninél tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az embercsempészek két alternatívát ajánlanak a migránsoknak.

Az egyik a szárazföldön vezet, Bulgária, Románia, Magyarország irányába, míg a másik Albánián és az Adriai-tengeren keresztül Olaszország felé. A tudósító elmondta, hogy a migránsok többsége az első – egyébként 1050 euróért kínált – lehetőséget választja, az Égei-tengeri átkelés után ugyanis tartanak egy újabb hajóúttól, amit bizonytalanabbnak gondolnak.

Hozzátette: attól is félnek a migránsok, hogy az embercsempészek kirabolják őket.

A tudósító kiemelte, hogy hétfő reggel hat óra óta le van zárva a görög-macedón határ, és terjed egy olyan információ a migránsok között, hogy többé nem is fogják megnyitni.

A Görögországban létesítendő, mintegy 17 ezer ember elszállásolására alkalmas befogadóközpontokról szólva úgy fogalmazott, hogy azok közül az első legkorábban március 15-ére készülhet el. Az idomeni táborban vasárnap két, egyenként ötszázfős óriássátrat állítottak fel, amelyekbe elkezdtek beköltözni a migránsok, a sátrak infrastruktúráját ugyanakkor még nem alakították ki: most húzzák a kábeleket és a vízvezetékeket. A tudósító szerint lassan halad a befogadóközpontok építése, amely hetekig elhúzódik majd.

Hónapok óta tudni lehetett, hogy arra fognak kerülni

Már hónapok óta sejteni lehetett, hogy a balkáni útvonal lezárásával Románia felől fognak próbálkozni a bevándorlók. A magyar-román határon jelenlegi nincs határzár. A kormány bár több figyelmeztetést is kapott, mégsem kezdet el a kerítés építését, így fennáll a lehetősége annak, hogy ismét hatalmas tömegű migráns zúdul az országra. Vannak olyan vélemények, hogy a kormány szándékosan hagyta nyitva ezt az utat. Az újabb menekültáradat ugyanis, ismét lehetőséget adna a Fidesz-KDNP-nek, hogy megfelelő kommunikációval belpolitikai tőkét kovácsoljon az ügyből, ezzel megállítva a választóik lemorzsolódását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »