Újra magyarok nevétől fog zengeni a Bundesliga?

Újra magyarok nevétől fog zengeni a Bundesliga?

A német első osztályban szereplő magyar labdarúgók és szakemberek eddig remek őszt futnak, Gulácsi Péter például még mindig veretlen a hatalmas meglepetésre első helyen álló RB Leipziggel, Dárdai Pál tovább repíti a Herthát vezetőedzőként, és Huszti Szabolcs is kulcsembere a jól teljesítő Frankfurtnak. Az utóbbi években egyre több magyar kap lehetőséget a Bundesligában, de egyelőre még nem tartanak ott idegenlégiósaink, mint a kétezres évek elején, amikor még a bajnokcsapat alapembere is egy magyar középpályás volt.

Ha ránéztünk a Bundesliga tabellájára tíz fordulót követően, a top négyből három csapatban is magyar szereplők nevével találkozhattunk. A tizenegyedik után hétből négy a mérleg, de az első helyen már magyar légiós, Gulácsi Péter gárdája áll. Dárdai Pál tovább építi saját szobrát Berlinben, hiszen csapata tavalyi formáját sikerült az idei szezonra is átmenteni, a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyen tanyáznak pontazonossággal. Gulácsi Péter mindegyik mérkőzését végigvédte az idei szezon underdogjának számító RB Leipzigben, és nem kis bravúrral veretlenül, a címvédő Bayerntől három ponttal meglépve vezetik a Bundesligát.

Gulácsi mindössze kilenc gólt kapott eddig, amivel a bajnokság egyik legjobb hálóőrének számít, magabiztos teljesítményét pedig Bernd Storck is elismerte, hiszen Király Gábor után ő lett válogatott első számú kapusa. Ha már Lipcse, nem szabad elfeledkeznünk Lőw Zsolt érdemeiről, hiszen a exújpesti már második éve pályaedzője a Red Bull által finanszírozott csapatnak. Vele készített interjúnkban nemrég elárulta, hogy nagy erőkkel készül a vezetőedzői karrierjére, mi pedig nem lennénk meglepve, ha mondjuk két év múlva már két magyar edző dirigálna a Bundesligában.

A válogatottszünetet a harmadik helyen töltő Hoffenheimben Szalai Ádám eddig öt mérkőzésen kapott szerepet, és egy fontos találatot már szerzett, volt csapata, a Mainz ellen egyenlített 4-4-re a 84. percben. Sajnos mind az öt meccsen csereként beállva szavaztak bizalmat neki, bár a csatárposzt a Hoffenheim egyik legnagyobb erőssége a horvát Andrej Kramariccsal, a chilei Eduardo Vargasszal és a hazai Sandro Wagnerral.

Kalmár Zsolt helyzete Szalaiénál is nehezebb, hiszen az RB Leipzigben még egyszer sem lépett pályára, de Lőw szerint a klub nem akar elfeledkezni róla, télen kölcsön fogja adni több játéklehetőség reményében.

A magyar válogatott rőt hajú hőse, Kleinheisler László is kölcsönben szerepel a kiesés ellen menekülő Darmstadt 98 csapatában, a tavalyi, a Werder Bremenben töltött kispadozós időszak után most tízből nyolc meccsen is a kezdőben kapott helyett. A kis csapat középpályáján meghatározó munkát végez, nemrég pedig egy Wolfsburg ellen szerzett szép kapásgóllal is észrevétette magát.

Huszti Szabolcs a Magyar Labdarúgó Szövetséggel való kibékíthetetlen ellentéte miatt évekkel ezelőtt lemondta a válogatottságot, de újra olyan formában van, amellyel bőven helyet szoríthatna magának a nemzeti csapatban. Tavaly szerződött vissza a német élvonalba kínai kitérője után, és azóta alapembernek számít az Eintracht Frankfurtban. Idén kilenc meccsen kapott helyet a kezdőben, és kinek másnak, mint a Bayern Münchennek lőtte eddigi egyetlen gólját a szezonban. A Frankfurt 2-2-es döntetlent játszott a címvédővel. Huszti első németországi periódusában győztes gólt is szerzett a Bayern ellen, sőt a Zenyit Szankt-Petyerburgba igazolása előtt a Real Madriddal is összeboronálták… Mindenesetre 33 évesen sokadvirágzását éli, a Frankfurttal magabiztosan tartják hetedik helyüket, harcolva az Európa-ligás helyezésekért.

Nemrég számolni sem tudtuk a magyarokat

Az elmúlt évekhez képest a 2016–17-es szezon nagyon jól indult idegenlégiósaink szempontjából, ahhoz mérve, ahogy légiósaink a kétezres évek elején-közepén produkáltak a Bundesligában. Sokan emlékezhetnek még, hogy német élcsapatok meghatározó játékosait adta Magyarország, érdekes a történetben ugyanakkor, hogy

az a nemzedék a válogatottban nem tudott akkora sikereket elérni, mint a Dárdai–Storck edzette csapat az idei Eb-szereplésével.

Király Gábor és Dárdai Pál a Hertha Berlin két ikonjává vált az ott töltött évek alatt, a középpályás 286 kék-fehér csíkos mezben lejátszott meccsel klubrekorder lett, arca pedig azóta óriási reklámfelületeken is visszaköszön a fővárosban. Király legjobb szezonja a 2002–03-as volt, ekkor szinte az összes mérkőzésen ő állt a berlini kapuban, 13 találkozót hozott le kapott gól nélkül, csapata pedig ötödik lett a szezon végén.

Szabics Imre Bundesliga-korszaka négy éven át tartott, alapember volt 2004-ben és 2005-ben a Stuttgartban, s megjárta a Kölnt és a Mainzot is, 80 meccsen 17-szer talált be a kapuba. Viszonyításképp Szalai Ádám dupla ennyi ideje játszik a német első osztályban, és 154 mérkőzésen eddig 33 gólt jegyez.

Az akkor még szebb időket élő, ma már a német negyedosztályban kullogó Energie Cottbusban 2000 és 2003 között két magyar labdarúgó is szerepelt, Sebők Vilmos 44 Bundesliga-meccsen keserítette meg a támadók életét, a román-magyar kettős állampolgár Vasile Miriuta pedig ez idő alatt 63 meccsen 15 gólt és 22 gólpasszt jegyzett, azóta pedig volt edző az NB I-ben, jelenleg pedig a Kolozsvári Vasutast irányítja.

A korszak legsikeresebb idegenlégiósa minden kétséget kizáróan az a Lisztes Krisztián volt, aki a Werder Bremen csodaszámba menő 2004-es meneteléséből kulcsszerepet vállalt. A bajnokság végén a brémaiak elhódították a salátástálat, Lisztes pedig kihagyhatatlan motorja volt a középpályának, három góllal és hét gólpasszal zárta az idényt, összesen pedig több, mint 200 Bundesliga-találkozót tudhat a neve mellett. Az ő statisztikáit talán Husztiéhoz érdemes hasonlítani, aki eddig 156 német első osztályú meccsen 38 gólt szerzett, igaz Huszti sokkal támadóbb szellemű középpályás.

 Lisztes Krisztián (zöld mezben) az azóta már megszűnt Intertotó-kupában cselezget a Nice ellen Fotó: Pascal Guyot / Europress/AFP  

Az ezredforduló környékén epizódszerepeket kapott a Kaiserslauternben Hrutka János, illetve az Ulmban – később pedig a Mainzban – Bódog Tamás, s a nemrég visszavonult kapus, Szűcs Lajos is szerepelt Németországban. Szűcs mindössze három mérkőzésen állt a Kaiserslautern kapujában, viszont ez épp az 1997–98-as szezonban történt, amikor a K’lautern kisebb meglepetésre bajnokságot nyert. A Fradi történetének egyik legjobb kapusa tehát német bajnoknak mondhatja magát.

A még ma is aktív labdarúgók névsorába tartozik Hajnal Tamás, aki alighanem a Ferencvárosból fog visszavonulni, viszont komoly karriert épített fel magának Németországban. Megjárta a Karlsruhe és a Stuttgart csapatát is, legjobb időszakát pedig a Borussia Dortmund irányítójaként élte, a 2008–09-es szezonban 30 meccsen 5 gólt rúgott, és 12 gólpasszt adott, csapata pedig hatodik helyen végzett. Hajnal karrierjét sok sérülés hátráltatta, de a Jürgen Klopp-éra előtt a Dortmund egyik legjobb, legtechnikásabb labdarúgója volt, legmagasabb piaci értéke 6 millió euró körül mozgott.

Jelenleg Szalai és Gulácsi a legmagasabban jegyzett németországi idegenlégiósunk, mindketten 1,5 millió eurót érnek a Transfermarkt.com alapján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »