Újra akcióban az elégedetlen pedagógusok

Újra akcióban az elégedetlen pedagógusok

Cáfolja a Tanítanék Mozgalom az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) azt a közlését, miszerint számos eredmény született a Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontos követelésének megtárgyalásában. A közoktatás helyzetével elégedetlen tanárok holnap reggel 8 és 9 óra között tartják meg korábban beharangozott tiltakozásukat, amelyhez országosan mintegy 140 iskola csatlakozott eddig.

Hiába hallottuk a napokban, hogy megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagy hogy csökkenteni tervezik a tananyagmennyiséget, és így a tanulók terheit – ezek a bejelentések még intézkedési tervnek sem tekinthetők, nemhogy érdemi változásnak. Hangsúlyozzuk: a 12 pontos lista minden egyes pontjának elfogadása a cél, csak így garantálható, hogy már a következő tanévben megfelelő körülmények közt kezdődhessen meg az oktató-nevelő munka az intézményekben – közölte a Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István. A hét végén kiadott kommünikéjükben azt írták, a szerdai tiltakozással egyetlen gyermeket sem ér hátrány, az akcióval épp arra hívnák fel a figyelmet, „mennyi kárt okozott az oktatási kormányzat az elmúlt években”. A tiltakozás Facebook-oldalán Pilz Olivér videoüzenetben buzdít csatlakozásra. A mozgalom honlapján pedig ez idáig mintegy 140 iskola jelezte, hogy pedagógusai részt vesznek a kezdeményezésben.

Mint arról korábban hírt adtunk, a tiltakozást a tavaszi szünet utáni első tanítási napon rendezik. Ezzel kapcsolatosan többen felvetették, egyes iskolákban még szünnapot tartanak március 30-án, mivel az intézmények évi három napot szabadon kiadhatnak szünetként. Egy az akcióhoz csatlakozó budapesti szakközépiskola tanára lapunknak azt mondta, tantestületük egyetért a tiltakozással, de az időzítést nem tartják szerencsésnek. „Bemegyünk a tavaszi szünet utáni első napon reggel 7-kor, fél 8-kor, és gyakorlatilag nem lesz időnk felkészülni az akcióra. Ebből a szempontból jobb lett volna, ha egy nappal későbbre hirdetik meg a tiltakozást” – mondta a tanár.

A CKP egyébként ma újabb ülést tart. A fórum résztvevői korábban már közölték, nem vesznek részt az Emmi által életre hívott közoktatási kerekasztal munkájában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »