Újra a haverok miatt magyarázkodtak

Újra a haverok miatt magyarázkodtak

Újra a miniszterelnök családjának és barátainak meggazdagodását magyarázhatták a kormány képviselői a parlamentben a Jobbik kérdéseire. Az LMP a rendeleti költségvetést és a titkosításokról szóló törvényeket kifogásolta, a szocialisták pedig az egy éve leállított M4-es autópálya építésének károsultjaira hívták fel a figyelmet.

Kajmán-szigetek, Szingapúr, Málta, Ciprus – a letelepedési kötvényekkel foglalkozó cégek bejegyzett székhelyei. Staudt Gábor jobbikos képviselő az offshore-hátterű társaságok extraprofitját kérte számon a kormányon.

„Ez a program pénzt hoz az országba, és egyetlen fillér közpénzt nem visz el. Ilyen értelemben teljesen más, mint az önök Kovács Béla programja, amely pénzt hozott az országba, legalábbis a Jobbikhoz, de nem tudni, hogy ezért mit kértek cserébe? Nem megkerülhető, hogy ez a kötvényprogram bevezetése óta több mint 200 milliárd bevételt hozott a magyar államnak” – reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára.

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. „Azokat a sablonokat mondta el államtitkár úr, amit ezerszer hallottunk és teljesen hazugok. Az, hogy 200 milliárd bejön kölcsönként, amit vissza kell fizetni, százmilliárd meg az offshore hátterű cégeknél jutalékként ott marad, az nem egy jó biznisz. Vagy csak azoknak a cégeknek” – mondta Staudt Gábor.

A miniszterelnök családjának és barátainak gazdagodása is újra napirendre került. Szilágyi György Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek megbízásairól és támogatásairól számoltatná el a kormányt. „Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy akár állami támogatásokról, akár közpénzeket érintő közbeszerzésekről van szó, a hatályos közbeszerzési törvény garantálja az átláthatóságot. Szemben a korábbi gyakorlattal, ma mindenki számára világos, hogy ki indul a közbeszerzéseken, ki nyer azokon, mint ahogy az is, hogy kik kapnak állami támogatást” – jegyezte meg a Miniszterelnökség államtitkára.

Az LMP a rendeleti költségvetést és a titkosításról szóló törvényeket bírálta. „A közpénzek magánosítása, közszem elől való eltüntetése, a minden kontroll nélküli közpénzszórás egyre erősödő tendencia a kormányzásban. Ennek legfrissebb példái az egyéni képviselői javaslatok, a posta és a Magyar Nemzeti Bank közpénzének titkosítása, vagy a nemzeti otthonteremtési közösségről, valójában csak az önök oligarcháinak, Fidesz-közelieknek, haveroknak szánt újabb ajándékról szóló törvényjavaslat” – vélekedett Schmuck Erzsébet.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára azzal érvelt: utólag nyilvánosságra kerül, mire költi a kormány a pénzt. „Az pedig teljes képtelenség, hogy az átláthatóság csorbul, hiszen maga ez a kormányhatározat, ez nyilvános, ahol kimondják, hogy ilyen forrásból, erre a célra kívánjuk felhasználni. Ezzel, hogy ez a kormányhatározat megszületik, ez be fog kerülni a beszámolóba, az éves zárszámadásba” – emelte ki Tállai András.

Az MSZP a leállított M4-es autópályát kérte számon. Bangóné Borbély Ildikó szerint ugyanis a beruházás felfüggesztésével a legnagyobb kárt a magyar kisvállalkozóknak okozta a kormány, akik tönkrementek, mert erre a beruházásra szerződve hitelekből fejlesztették gépparkjukat. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta: az ügyben folyamatban vannak a vizsgálatok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »