Újfajta csalással húzzák le az embereket

Újfajta csalással húzzák le az embereket

Újabb mesével próbálkoznak a trükkös csalók. Most hatalmas összegű nyereményekkel kecsegtetik idős áldozataikat, cserébe viszont előbb pénzt kérnek tőlük. A bankszövetség már több száz ilyen esetről tud, a rendőrség elővigyázatosságra int.

„Az elkövetők leemelik ezt a pénzt, amikor telefonkártyáról lehet fizetni, vagy például a szerencsejátékot keresik meg és azon fogadásokat tesznek erre a pénzre, ezek ugye talált pénzek, tisztára mosott pénzek lesznek innentől kezdve” – magyarázta Tarcsa Csaba főkapitányi biztos.

Idén már több száz ilyen panaszt kaptak a bankok, százmilliós nagyságrendben károsították meg az ügyfeleket, akik szinte biztosan nem kapják vissza a pénzüket.

„Ilyen esetekben a kártyabirtokos önszántából szabályos tranzakciót hajt végre, sajnos ilyen helyzetekben a banknak nincsen lehetősége arra, hogy a tranzakciót visszavonja, és az összeget visszafizesse” – mondta Sütő Ágnes, a Bankszövetség kommunikációs vezetője.

Leggyakrabban az idős korú emberek jóhiszeműségét használják ki.

Az idősek átverése miatt került K. Róbert és barátnője is a Bíróság elé. A nő sírós hangon hívta fel áldozatait éjszakánként. A telefonkönyvből kifejezetten özvegy embereket választottak ki, az unokáiknak adták ki magukat.

„Volt olyan ügyünk, ahol több mint tízmillió forint került átadásra, volt olyan ügyünk is, amikor az ablakon egyszerűen csak kidobta zacskóban a pénzt az időskorú sértett, és így károsult” – mesélte Terdik Tamás a BRFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

Április óta külön nyomozócsoport vizsgálja az úgynevezett unokázós bűncselekményeket. Eddig 32 elkövetőt fogtak el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »