Újdonságokat hoz a szeptember 12-én kezdődő tanév

Újdonságokat hoz a szeptember 12-én kezdődő tanév

Számos oktatásügyi újdonságot hoz a szeptember 12-én kezdődő 2016/2017-es tanév: például már nem lesz érvényben az a szabály, miszerint az érettségin és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján csak akkor módosul az óvás nyomán az osztályzat, ha az eredeti és az új jegy közötti eltérés legalább 0,5 pont. 

mdumi88_bMircea Dumitru

A következő országos megmérettetéseken így a pontszámbeli eltéréstől függetlenül változik a megfellebbezett osztályzat. Az újdonságokról Mircea Dumitru oktatási miniszter és Monica Anisie közoktatásért felelős államtitkár számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint kiderült: a tervezett intézkedések, változások nemcsak a diákokat, hanem a tanügy minden szintjét – a pedagógusokat, az iskolaigazgatókat és a tanfelügyelőket – érintik.

„Tízévnyi politikai áskálódás után ideje ismét a szakmaiságra helyezni a hangsúlyt az oktatási rendszerben” – fogalmazott a tárcavezető. Kifejtette: októberben mindegyik tanintézetben, „az óvodától a középiskoláig” versenyvizsgát szerveznek az igazgatói tisztség betöltésére, az erre vonatkozó módszertant már elfogadták. Jövő héttől ugyanakkor nagyszabású akcióba kezdenek, amelynek során a minisztérium szakértői a tanfelügyelőségeken zajló munkát ellenőrzik, „szükség esetén pedig megteszik a szükséges lépéseket”.

Módosítani fogják a didaktikai fokozatok megszerzésére vonatkozó előírásokat: Dumitru elmondása szerint az elzártabb, kisebb településeken, nehéz körülmények között dolgozó pedagógusokat szeretnék felkarolni. Ezenkívül a duális szakképzés megvalósítására is nagy hangsúlyt fektetnek: ebben az évben az ország húsz tanintézetében indítanak ilyen jellegű kísérleti projektet. A tárcavezető azt is elmondta: elkészítettek egy precedens nélküli dokumentumot, a diákokra vonatkozó általános szabályzatot, amelyet tanulók bevonásával dolgoztak ki. „A szöveg az iskolások jogait és kötelezettségeit rögzíti” – magyarázta Dumitru.

Monica Anisie államtitkár arról számolt be: a szeptember 12-én kezdődő első félév 19, míg a második szemeszter 16 hétből áll. Újdonságnak számít, hogy a kéthetes tavaszi vakációban tartják a pedagógusok számára a véglegesítő vizsgát, illetve az országos tantárgyversenyeket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »