Újabb vizsgálat, hírzárlat a fertőtlenítőszerek ügyében

Újabb vizsgálat, hírzárlat a fertőtlenítőszerek ügyében

Újabb vizsgálatot rendelt el az egészségügyi minisztérium a romániai kórházakat fertőtlenítőszerekkel ellátó Hexi Pharma cég ügyében.

korhazi higienia nf_b

A szaktárca ellenőrzési testülete kedden a bukaresti onkológiai intézetben vizsgálódott, miután az Euroactiv.ro hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy a rákos betegeket kezelő intézmény a fertőtlenítőszerek hígításával vádolt céggel kötött szerződést a kórház tisztántartására.

A szaktárca közleményében rámutat, hogy a vizsgálat eredményeit a főügyészségnek is továbbítják, az ügy ugyanis kapcsolatban állhat a Gazeta Sporturilor által kirobbantott fertőtlenítőszer-botránnyal. Ebben, mint arról beszámoltunk, a főügyészség hivatalból indított eljárást, illetve a minisztérium is utasította a kórházakat, hogy az egészségügyi hatóságon révén szolgáltassanak be mintákat a használt fertőtlenítőszerekből.

A minisztérium a Mediafax által ismertetett keddi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrzések a szerződéskötésekre is kiterjednek majd. Az ügyben megjelent újságcikkek ugyanis arra utaltak, hogy a kórházak felsőbb utasításra működnek együtt a különböző, sokszor monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal, beszállítókkal. Az Euroactiv.ro arra hívta fel a figyelmet, hogy a bukaresti onkológiai intézet is a Hexi Pharma vállalattól szerzi be a fertőtlenítőszereket, ráadásul több mint egy hónapja szerződött a cégcsoporthoz tartozó Medical Cleaning céggel a takarítási szolgáltatások elvégzésére úgy, hogy a törvényi előírás ellenére erre nem írt ki közbeszerzési eljárást.

A minisztérium egyébként hírzárlatot rendelt el a téma kapcsán. Kérdésünkre, hogy Marosvásárhelyen, illetve Maros megyében hány mintát ellenőriztek a laboratóriumban és milyen eredménnyel, Gabriela Ujfălean, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője azt nyilatkozta, utasítást kaptak Bukarestből, a szakminisztériumból, hogy nem szabad nyilatkozniuk, a sajtót ez ügyben kizárólag az egészségügyi miniszter tájékoztathatja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »