Újabb várost foglalt vissza a szíriai hadsereg

MTI nyomán

Ellenőrzésük alá vonták vasárnap a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők a nyugat-szíriai el-Karjatein városát, miután kiűzték az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet utolsó csoportjait is a településről – számolt be a szíriai állami televízió.

A hegyektől körülvett város száz kilométerre nyugatra fekszik a világörökség részeként számon tartott Palmürától, amelyet múlt vasárnap foglalt vissza a szíriai hadsereg az iszlamistáktól.
    
Az állami televízió tájékoztatása szerint a hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával “teljesen visszaállították a település biztonságát és stabilitását, miután végeztek az Iszlám Állam el-Karjateinben állomásozó utolsó dzsihadistáival is”.
    
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport, amely kiterjedt informátori hálózattal bír a polgárháború sújtotta Szíriában, arról számolt be, hogy a kormányerők a városnak több mint a felét visszavették, viszont el-Karjatein északi és délkeleti részén vasárnap még továbbra is heves harcok folytak az Iszlám Állam harcosai és Aszad katonái között.
    
Ugyanakkor Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója úgy vélte, mivel a hadsereg tartja ellenőrzése alatt a települést körülvevő hegyeket, a város stratégiai szempontból gyakorlatilag már a kormányerők kezén van.
    
Az OSDH információi szerint orosz és szíriai harci repülőgépek több mint negyven légicsapást mértek el-Karjateinre.
    
A települést tavaly augusztusban foglalták el a szélsőségesek. El-Karjateint az utóbbi napokban fokozatosan, több oldalról is bekerítették a szíriai kormányerők. Az állami tévé közlése szerint a hadsereg és szövetségesei több irányból egyszerre léptek a város területére.
    
Egy szíriai katonai forrás a SANA állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a katonaság megtisztította az Iszlám Állam által elhelyezett robbanószerkezetektől a város északnyugati részét. 
    
A Palmürából elmenekülő dzsihadisták több ezer taposóaknát helyeztek el a térségben. A szíriai katonaság tűzszerészei hatástalanítják a szerkezeteket, mielőtt a polgári lakosság visszatérhetne a településekre.
    
Az aktivista csoport arról is beszámolt, hogy az Észak-Szíriában folyó heves harcokban előző nap az Aszad oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita csoport tizenkét harcosa vesztette életét és további több tucatnyian megsebesültek el-Aisz falu közelében. A Hezbollah az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front dzsihadistáival csapott össze.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »