Újabb uniós vizsgálat indulhat földügyben

Újabb uniós vizsgálat indulhat földügyben

A harmadik kötelezettségszegési eljárást is megindíthatja az Európai Bizottság a magyar földtörvény miatt. Két eljárás már folyamatban van, most azt is vizsgálni kezdték, hogy az állami tulajdonú földek bérbeadásáról és eladásáról szóló törvényben sérül-e a külföldi befektetők vásárlási joga.

„Az Európai Bizottság az unió szerződéseinek őre. Biztosítani szeretnénk a tőke szabad áramlását. A mi aggályaink szerint néhány korlátozás, amely már életbe is lépett, megakadályozza ennek a jognak az érvényesülését. Nevezetesen a jogi személyeket érintő korlátozások, illetve hogy a pályázatokon csak a helyben lakó mezőgazdasági termelők vehetnek részt. Szeretnénk látni a kormány válaszát ezekre a kérdésekre” – mondta Vanessa Mock, a bizottság szóvivője.

A magyar földtörvénnyel összefüggésben nagyon sok panasz érkezett az Európai Bizottsághoz, amelyek között külföldi és belföldi érdekelt is volt. Az eljárásnak ebben a szakaszában a kormánynak két hónapja van arra, hogy elküldje a válaszait az Európai Bizottságnak. Ha a testület a válaszokkal nem lesz elégedett, akkor dönthet arról, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást. Ebben az esetben már három földügyi témában lenne kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben – mondta Brüsszelből Arató László, a Hír Televízió tudósítója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »