Újabb Turul-szobor avatás a Betyársereggel ezúttal Felvidéken

Újabb Turul-szobor avatás a Betyársereggel ezúttal Felvidéken

Az Államalapítás ünnepén nem csak csonkahonban, de az elszakított területeken is méltó módon emlékeztek. Augusztus 21-én a Szent István-napi ünnep alkalmából, a felvidéki Nánán az I. és II. Világháború hőseinek emlékére állított oszlopra végre rákerült a magyarság ősi jelképe, a Turul. Az ünnepélyes avatáson a Betyársereg Esztergomi Klánja is részt vett. Képek és beszámoló a rendezvényről.

Augusztus 21-én a Szent István-napi ünnep alkalmából a Csemadok Nánai alapszervezetének szervezésében Turulmadár-avatásra került sor. A bécsi döntés után felállított emlékoszlop az I. és II. világháború hőseinek emlékét is őrzi napjainkban is. Míg másutt már akkor rákerült az emlékművekre a magyarság ősi jelképe, a turulmadár, Nánán sajnos ez nem történt meg. Erre most került sor, s nagyszabású, megható rendezvény keretében zajlott az avatóünnepség. A történelmi emlékjel alkotója a pátyi Csák Attila szobrászművész, aki a Történelmi Vitézi Rend tagja.

Hírdetés

Az ünnepi műsorban közreműködött Morvai Barbara Nánáról és Sárai Balázs egyetemista Köbölkútról, Vecserka Péter párkányi tárogatós, Pálmai József dömösi énekmondó, és Vadkerti Imre rockénekes. Az emlékműnél díszőrséget álltak a Történelmi Vitézi Rend tagjai, a Visegrádi Szentgyörgy Lovagrend tagjai és a Pásztortűz néptánccsoport táncosai.

Az ünnepségen zászlóikkal vonultak a Kassai iparisták párkányi klubjának tagjai, a testvértelepülések küldöttei, jelen voltak továbbá a környékbeli polgármesterek is. A nánai lakosok igen nagy örömmel fogadták a főút melletti térbe, tájba illő gyönyörű szép alkotást. Az emlékmű fő támogatói a vállalkozó Béres házaspár és a BGA Zrt.

(felvidek.ma nyomán Betyársereg)


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »