Újabb Trump-kijelentés miatt áll a bál az Egyesült Államokban

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump ismét botrányt kavart egy félreértelmezhető megfogalmazásával, burkoltan demokrata ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre szólítva a fegyvertartás híveit.

Trump az észak-karolinai Wilmingtonban tartott választási nagygyűlést, és ott a többi között a fegyvertartási, és -viselési jog fontosságát ecsetelte. Kitért arra, hogy ha demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton lesz az elnök, akkor ő liberális bírákat jelöl majd a szövetségi Legfelső Bíróságba (amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be), akik majd megvonják az alkotmányban garantált jogot a fegyvertartáshoz. "Hillary el akarja törölni, lényegében el akarja törölni az alkotmány második kiegészítését" – fogalmazott a fegyverviselést garantáló alkotmány-kiegészítésre utalva. Majd így folytatta: "és egyébként is, ha ő jelöli a bírákat, akkor már semmit sem tudtok tenni, emberek! Ámbátor a második kiegészítés emberei (hívei) talán igen, nem is tudom. De mondok valamit: az egy szörnyű nap lesz".

Bár a közönség nevetéssel nyugtázta a megjegyzést, a republikánus elnökjelölt mondatait sokan – elsősorban politikai ellenfelei – úgy értelmezték, mintha erőszakra szólított volna fel Hillary Clinton ellen. Hillary Clinton kampánya azonnal "veszélyesnek" minősítette az elhangzottakat, és közleményében leszögezte: "Aki az Egyesült Államok elnöke akar lenni, annak semmiképpen nem szabad erőszakra buzdítania". Azonnal megszólalt Michael Hayden, a Nemzetbiztonági Ügynökség (NSA) volt vezetője is, aki leszögezte: "az ember nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit mások kihallanak belőle". Hayden egyébként egyike annak a biztonságpolitikával és külpolitikával foglalkozó ötven embernek, akik hétfőn nyílt levélben fejtegették, hogy nem tartják alkalmasnak Trumpot az elnöki tisztség betöltésére.

A Trump-kampány közleményben reagált, leszögezve, hogy az alkotmány második kiegészítésének emlegetése az összefogást, az egységet kívánta szolgálni. Jason Miller, a kampány szóvivője közleményében így fogalmazott: "ezt hívják az egyesítés erejének, mivel azoknak az embereknek, akik hisznek az alkotmány második kiegészítésében, elképesztő a szellemiségük és nagy az összefogás közöttük".

Donald Trump kedden este Wilmingtonból a szintén Észak-Karolinában lévő Fayetteville-be utazott, s az ottani kampányrendezvényen Rudy Giulianival, New York város volt polgármesterével lépett a pódiumra, pontosabban Giuliani "mutatta be" őt. A New York hőseként is emlegetett Giuliani kitért a Wilmingtonban mondottakra és a sajtót ostorozta, mondván, hogy a mondatokat kiragadták összefüggésükből, csak azért, hogy Hillary Clintonnak kedvezzenek, mert azt szeretnék, ha őt választanák elnöknek.

"Ez is azt bizonyítja, hogy a sajtó nagy része Hillary Clinton zsebében van, mindent megtesznek, hogy hogy tönkretegyék Donald Trumpot" – fogalmazott Giuliani, majd az ujjongó tömeghez fordulva hozzátette: Trump "ezzel azt akarta mondani, hogy megvan a hatalmatok, hogy Clinton ellen szavazzatok".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »