Újabb Trump-bomba robbant

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt szerdán találkozik a mexikói elnökkel, akivel eddig rendszeresen sértegették egymást, és utána Arizonában beszédet mond, amelyben felvázolja terveit a bevándorlás okozta gondok megoldására.

A The Washington Post jelentette, hogy Trump szerdán találkozóra készül Enrique Pena Nietóval. Ám az értesülésről egy ideig csak feltételezésként esett szó.

Az északnyugati Washington államban kampányoló Trump azonban este Twitter-üzenetben erősítette meg, hogy meghívást kapott Nietótól, s elfogadta azt.

A találkozó tényét a mexikói elnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy Nieto mindkét amerikai elnökjelöltet – Trumpot és Hillary Clintont – is meghívta. A demokrata pártiak elnökjelöltje azonban eddig nem reagált nyilvánosan a meghívásra.

Trump a szerdai találkozó után Arizonában tart beszédet, amelyben felvázolja terveit arról, hogy elnökké választása esetén után hogyan oldaná meg a bevándorlás, elsősorban is az illegális bevándorlás okozta gondokat.

A találkozónak már a tényét is rendkívüli jelentőségűnek értékelik az első amerikai kommentárok, hiszen az elmúlt hónapokban Trump és Nieto rendszeresen sértegette egymást. Trump folyamatosan azt hangoztatja, hogy falat épít az amerikai-mexikói határon, és a költségeket a mexikói kormánnyal fizetteti meg. Közben pedig sértő megjegyzéseket tesz az Egyesült Államokban élő mexikóiakra. A mexikói elnök sem maradt adós: ő egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.

A Politico című lap emlékeztet arra: ezek a vizitek az elnökjelölteknek hozhatnak jót és rosszat egyaránt. Amikor például Barack Obama 2012-ben a berlini Brandenburgi kapunál beszédet mondott, ez megerősítette államférfiúi imázsát az amerikai választók körében, míg Mitt Romney-nak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének az Európában tett látogatását rengeteg tévedése és kínos elszólása tette emlékezetessé.

Floridában Marco Rubio, Arizonában John McCain nyerte meg a republikánus szenátusi előválasztást

Az amerikai republikánus párti szenátusi előválasztást Floridában Marco Rubio, Arizonában pedig John McCain szenátor nyerte kedden.

Az előválasztáson McCain esélye látszott kisebbnek: három kihívója is akadt a pártján belül, igaz, a végén ketten visszaléptek. Rubio – aki korábban elnökjelölt-aspiráns is volt – egy versenytársat kapott.

McCain, aki hétfőn töltötte be nyolcvanadik évét, “élete nagy versenyének” nevezte a választási küzdelmet, amely kifejezetten durva és kíméletlen volt. Egyik vetélytársa például azt vágta az idős politikus fejéhez, hogy minek indul, hiszen már nyolcvanéves, és úgysem éri meg a ciklus végét. A felmérések sokáig azt mutatták, hogy McCain lemarad nagy vetélytársa, Kelli Ward, Arizona állam szenátusának korábbi tagja mögött. McCain ugyanis nemegyszer nagyon kritikus volt Donald Trumppal, a párt elnökjelöltjével szemben, és ez népszerűségének apadásához vezetett. A szenátor, ezt észlelve, később minden adandó alkalommal hangsúlyozta, hogy támogatja Trump elnökjelöltségét, s vigyázott arra is, hogy amikor Trump Arizonában volt, ne Ward asszony, hanem ő legyen az elnökjelölt mellett.

Az arizonai előválasztást McCain végül a voksok 55 százalékával nyerte meg. Marco Rubióra pedig a floridai republikánus szavazók 71 százaléka voksolt.

Rubio még az előválasztás előtti órákban adott egyik interjújában azt közölte: ha megválasztják, nem biztos, hogy kitölti a hat évet. Ebből elemezők arra következtetnek: Marco Rubio fontolgatja, hogy négy év múlva ismét indul az elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Az Egyesült Államokban novemberben nemcsak elnököt és alelnököt választanak, hanem képviselőket és szenátorokat is. Újjáválasztják a szövetségi alsóház mind a 435 képviselőjét és a 100 tagú szenátus körülbelül egyharmadát. Képviselőket kétévente választanak, a szenátorok megbízatása pedig hat esztendőre szól. Emellett az 50 szövetségi állam közül 12-ben kormányzót is választanak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »