Újabb trükk, így forgatják ki vagyonukból a bajba került hiteleseket

Újabb trükk, így forgatják ki vagyonukból a bajba került hiteleseket

Gyakori, hogy magyar engedményezők, pénzügyi intézmények magyar személyek adósságát külföldi, több esetben például szlovák követelésvásárló cégeknek adják el, amelyek sok esetben a követelések biztosítékául szolgáló fedezeteket, tipikusan ingatlanokat akarnak megszerezni – derül ki a jegybank piaci felügyeleti vizsgálatainak tapasztalataiból.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ben több mint négyszáz magyarországi pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelésekről. Az MNB-hez érkezett adatok alapján az áttekintett időszakban közel 4 ezer adós követelését szlovákiai székhelyű – engedéllyel nem rendelkező – követelésvásárló társaságok részére adták el. Az értékesített követelések könyv szerinti bruttó értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

A szlovák bejegyzésű, több esetben magyar menedzsmenttel rendelkező követelésvásárlók külföldi illetősége valószínűleg egyéb célokat szolgálhat, például az adósok reklamációs lehetőségének ellehetetlenítését vagy legalább megnehezítését – írta az MNB.

A jegybank – az üzletszerű engedély nélkül végzett követelésvásárlás visszaszorítása érdekében – az adatszolgáltatás során több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, áttekintve azt, hogy a követelésvásárlók rendelkeznek-e az e tevékenységre vonatkozó felügyeleti engedéllyel. Ezek alapján az MNB mostanáig tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított.

A folyamatban lévő piacfelügyeleti vizsgálatok eredményét a jegybank haladéktalanul a nyilvánosság elé tárja azok lezárultát követően, illetve várhatóan további vizsgálatokat is indít a felügyeleti engedély nélkül, jogosulatlanul, üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet végző személyekkel szemben. Az MNB az eddigi adatszolgáltatások alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta a pénzügyi intézmények figyelmét arra, hogy a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »