Újabb terrortámadásra készültek Franciaországban: időben elkapták a tettest

Újabb terrortámadásra készültek Franciaországban: időben elkapták a tettest

Csütörtökön Párizs mellett őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett Franciaországban. A férfi a feltételezések szerint kapcsolatban állhatott Abdelhamid Abaaoudal, akit a 2015 novemberében elkövetett párizsi merénylet fő kitervelőjének tartanak.

 

Rendőrségi források szerint francia állampolgárról van szó. A 34 éves férfi neve Reda Kriket. Kriketet korábban soha nem állították elő, de hónapok óta elfogató parancs van ellene érvényben, mert dzsihádista harcosokhoz csatlakozott Szíriában.

 

Dzsihádista utánpótlást szervezett

 

Belga forrásokból úgy tudni, Kriketet múlt év júniusában ítélték el Belgiumban. Az ok, önkénteseket toborzott dzsihádista szervezetek számára Szíriába.

 

A héten csütörtökön a Párizshoz közeli Argenteuil-ban tartott a rendőrség razziát, melynek során francia kommandósok házkutatást végeztek, és az egész környéket lezárták. Ezen kívül tűzszerészeket is hívtak a helyszínre.

 

Sikerült meghiúsítani a vérengzést

 

A francia miniszter Bernard Cazeneuve csütörtök éjszaka arról tájékoztatott, hogy a férfi, akit a razzia során elkaptak, terrortámadásokat tervezett az országban. A miniszter szerint a mostani akcióval sikerült meghiúsítani egy újabb terrortámadást, amely már előrehaladott szakaszban volt.

 

SME/Index

 

Nyitókép: illusztrációs felvétel


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »