Újabb temerini fiú szabadul a szerb börtönből

Újabb “temerini fiúnak” jár le a kiszabott börtönbüntetése. Holnap délelőtt Illés Zsolt szabadul a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) börtön rácsainak fogságából – írja a delhir.info.

Illés Zsoltot 2005-ben 13 évnyi fegyházbüntetésre ítélték,

a vád szerint  2004-ben társaival bántalmaztak egy bedrogozott szerb férfit,  aki provokálta a társaságot, szidalmazta a magyarságukat és molesztálta a közelben tartózkodó fiatal lányokat.

Az öt elítéltre kiszabott összesen 61 évnyi börtön sokak szerint politikai jellegű döntés volt, amellyel a magyar nemzeti kisebbséget kívánta megfélemlíteni az államhatalom.  Az állítólagos sértett Zoran Petrović időközben elhunyt. A “temerini fúk” közül hárman már szabadlábon vannak, Horváth Árpád és Szakál Zoltán 2012-ben szabadultak államelnöki kegyelemmel, Uracs Józsefet 2015-ben karácsonykor helyezték szabadlábra. Illés Zsolt még 2013-ban, miután büntetésének kétharmadát letöltötte kérvényezte a szabadlábra helyezését, ám ezt Tomislav Nikolić szerb elnök elutasította.
A holnap szabaduló Zsoltot a börtönévek nagyon megviselték, szülei már nem élnek, családjából is csak igen kevesen látogatták, segítették a börtönévek alatt. Zsolt a nehéz körülmények ellenére, börtönévei alatt  kitanulta az asztalos mesterséget.

Illés Zsolt a szávaszentdemeteri börtön holnapi elhagyása után ismét szülővárosába, Temerinbe tér vissza, ahol testvérénél él majd.  

A temerini ötök közül egy elítéltnek, Máriás Istvánnak további két évet kell még a börtönfalai között töltenie.

Sőt, Istvánt nemrégiben helyezték át egy szigorított részlegbe. István édesapja 2014-ben hunyt el, akkor kérvényezte, hogy ott lehessen a temetésen, ám erre nem kapott engedélyt. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »