Újabb személy ellen indult eljárás a galántai Tiszta nap ügyében

Újabb személy ellen indult eljárás a galántai Tiszta nap ügyében

POZSONY. Újabb személy ellen indult eljárás a galántai Tiszta nap (Èistý deò) reszocializációs központ ügyében – tájékoztatott a Markíza kereskedelmi televízió.

A kereskedelmi csatorna információi szerint a rendõrség egy 25 esztendõs pozsonyi fiatalember, Jakub ügyében nyomoz, aki szexuális visszaélés elkövetésének gyanújába keveredett. A gyanú szerint a fiatal férfi a bûntett idején még csak 14 éves Natliával létesített szexuális kapcsolatot.

Amint azt a Markíza kiemelte, éppen ez az eset robbantotta ki több mint egy éve a Tiszta nap (Èistý deò) reszocializációs központ botrányát. Jakub a szemtanúk elmondása szerint ergoterapeutaként dolgozott, majd a rendõrség késõbb megerõsítette, hogy szakácsként alkalmazták a reszocializációs központnál.

A rendõrség egyszer már foglalkozott a szexuális visszaélés gyanújával, ugyanakkor mielõtt a botrány sajtónyilvánosságot kapott volna, leállította az ügyben a nyomozást, mert Jakub azt állította, hogy nem volt tudomása arról, hogy Natália kiskorú.

Az ügy újbóli megnyitását követõen Jakubbal szemben vádemelési javaslatot tettek. „A vizsgálótiszt szexuális visszaélés bûncselekményének gyanújával vádemelési javaslatot tett egy 25 esztendõs pozsonyi férfival szemben” – közölte a kereskedelmi csatornával Mária Linkešová kerületi rendõrszóvivõ.

Az üggyel kapcsolatos további részletekrõl a rendõrség a nyomozás folyamatára való tekintettel nem tájékoztat, míg a gyanúsított nem kívánt nyilatkozni.

A reszocializációs központ ügyében a Markíza közlése szerint ez immár a második vádemelési javaslat. Szexuális visszaélés gyanújával a volt igazgatóhelyettessel szemben is eljárást folytat a rendõrség.

A munkaügyi, szociális- és családügyi minisztérium az Akkreditációs Bizottság javaslatára 2017 augusztusában vonta meg a központ mûködési engedélyét. A bizottság elsõ ilyen irányú javaslatakor Ján Richter tárcavezetõ ezt még nem tette meg. Elmondása szerint ugyanis akkoriban ennek még nem voltak meg a törvényi indokai.

Richtert 2017. szeptember 7-én sikertelenül kísérelte mg leváltani a parlamenti ellenzék, mondván, a miniszter kudarcot vallott a Èistý deò ügyében. Leváltása mellett a jelenlévõ 139 képviselõ közül 61-en voksoltak. Leváltásához 76 törvényhozó szavazatára lett volna szükség.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »