Újabb szcientológus intézmény a célkeresztben

Újabb szcientológus intézmény a célkeresztben

A 24.hu mai cikkében foglalkozott az enyhén szólva is gyanús üzleti modell alapján működő Hubbard College tevékenységével.

A saját bevallása szerint felnőttképzéssel és vállalati oktatással foglalkozó intézmény honlapjáról nem derül ki egyértelműen, mit és hogyan is tanítanak tulajdonképpen,

sőt, az Oktatási Hivatal sem ismeri el felsőoktatási intézményként, működési engedéllyel nem rendelkezik.

A Hubbard College központja a zuglói Vadvirág utcában, egy családi házban található, az épület környékén rendszerint sok autó parkol, és minden nap sokan látogatják, ám a 24.hu-nak nem sikerült annál többet kideríteni pontos működésükről, hogy

a Hubbard College emberei vállalati tanácsokat adnak, amelyeket különböző csomagokban lehet megvásárolni.

Aki csak felületesen is ismeri a szcientológia működését, egy cseppet sem csodálkozik rajta, hogy ez az eljárásmód tökéletesen egybevág a szekta szokásos módszertanával:

a különböző csomagokért itt is eltérő árat kell fizetni, ami a 350 ezer forinttól egészen az 1 millió 190 ezres tételig terjed.

A rendszer lényege pedig, hogy a célt csak az ő segítségükkel lehet elérni, ez a segítség pedig többnyire egy könyv, egy oktatás, egy továbbképzés, amit minden esetben kötelező megvásárolni.

L. Ron Hubbard mind fölött

Hírdetés

Nem meglepő módon a Hubbard College WISE-tag intézmény, ami egy olyan szcientológus hálózat, melynek célja a Hubbard Menedzsment Rendszert használó szervezetetek összefogása.

A WISE 22 pontos kódexében egyébként az alábbihoz hasonló pontok szerepelnek, melyeket a tagoknak maradéktalanul be kell tartaniuk:

  • Fogadom, hogy minden vita rendezésére L. Ron Hubbard technológiáit alkalmazom.
  • Fogadom, hogy felelősséget vállalok egy új civilizáció létrehozásáért, amelyben a tehetséges emberek sikereket érhetnek el, és a becsületes embereknek jogai vannak.
  • Fogadom, felelősséget vállalok azért, hogy megvédjem a Szcientológia egyházakat vonalaik vagy személyzetük megzavarásától, felbomlasztásától vagy a velük való visszaélésektől.
  • Fogadom, hogy a megállapodások szerint eleget teszek minden pénzügyi kötelezettségemnek.
  • A 24.hu-nak Lange László, a magyar szcientológusok közönségkapcsolati igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a fenti szervezetekkel „csak ideológiai, spirituális alapon” állnak kapcsolatban, jogilag semmi közük hozzájuk.

    A portálnak a hatóságok a nyomozás érdekeire való tekintettel nem nyilatkoztak arról, vizsgálják-e a Hubbard College, vagy a WISE-tagok működését.

    Nem csak a rendőröktől kell tartaniuk

    Tényi István, a nemzet ügyeletes feljelentőművésze ismét szolgálatba helyezte magát, és szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levele szerint

    közérdekű bejelentést tett a Hubbard College ügyében a Pest Megyei Kormányhivatal felé.

    Tényi indoklásában az intézményi jogállást igazoló dokumentáció hiányosságának vizsgálatát, valamint a felnőttképzés folytatásához szükséges feltételek meglétének vizsgálatát, és a konkrét képzések ellenőrzését várja a közigazgatási szervektől.

    Akár több tízezer, teljesen gyanútlan ember titka is a szcientológusok kezére juthatott

    A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a 2016-os évi beszámolójában aktualitásként kitért a Magyarországi Szcientológia Egyházra is, aminek központjában október közepén tartottak házkutatást a rendőrök. Az akkor lefoglalt többezernyi dokumentum pedig Péterfalvi Attila szerint olyan, adatvédelmi szempontból súlyosan jogsértő információkat tartalmazott a jelentkezők ismerősi köréről, mint például a múltban fennálló szexuális kapcsolatokat, vagy éppen az egészségügyi állapotokat.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »