Újabb riói kvótás atléta esett a meldonium áldozatául

Újabb riói kvótás atléta esett a meldonium áldozatául

A maratonfutó Nicolae Soare személyében újabb romániai sportoló doppingtesztje lett pozitív az immár hírhedté vált meldoniumra. 

nicolae-soare_bNicolae Soare

A Bákói Știința 24 éves atlétája még áprilisban egy németországi versenyen szerzett kvótát a riói nyári olimpiára, de az Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD) hétvégi bejelentése miatt már biztosan nem utazhat el az augusztusi seregszemlére.

A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) ugyanis korábban zéró toleranciát hirdetett a tiltott hatóanyagok fogyasztásával szemben, ezért még a versenyengedélyek ideiglenes felfüggesztésének feloldása esetén sem engedi majd, hogy doppingvétségen ért sportoló bekerüljön az augusztusi ötkarikás játékokra elutazó piros-sárga-kék küldöttségbe.

Az Oroszországban és a balti államokban Mildronat néven, vény nélkül kapható szívgyógyszerként elterjedt meldonium, január elseje óta szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, de csak akkor került be a köztudatba, amikor az oroszok korábbi világelső teniszezője, Marija Sarapova márciusban bejelentette, hogy kimutatták a szervezetében ezt a vérkeringésjavító szert – amely egyes tudósok szerint növeli a fizikális és mentális teljesítményt. Azóta világszerte már több mint százötven élsportoló bukott meg vele a doppingteszten.

Romániában a kajak-kenu válogatott csoportos lebukásával májusban tetőzött a botrány: az olimpiai kvótás Leonid Carp, Andrei Ștefan Strat, Elena Meroniac, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruș Gavrilă és Ioan Mitrea szervezetében is kimutatták a meldoniumot. Előtte Liviu Dumitrescut növekedési hormon használata miatt tiltották el. Az atléták közül korábban még a riói ötkarikás játékokra készülő magasugrót, Daniela Stanciut függesztették fel meldonium miatt, de Mihai Donisan (magasugró) és Claudia Ștef (gyalogló) doppingtesztje is pozitív lett erre a hatóanyagra.

A biatlonista Tófalvi Éva szervezetében ugyancsak meldoniumot mutattak ki, de őt nemzetközi versenyen tesztelték, akárcsak a korábbi világbajnok profi ökölvívó Lucian Butét, akinek az A tesztje Ostarinra lett pozitív.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »