Újabb részlet derült ki a magyar katonák baltikumi kiruccanásáról

Újabb részlet derült ki a magyar katonák baltikumi kiruccanásáról

Lassan összeáll a kép, hogy a tagországok milyen erőkkel tesznek eleget a NATO elvárásának, amely Oroszország elrettentésére állandó csapatállomásoztatást tart szükségesnek a Baltikumban. A Honvédelmi Minisztérium válaszából kiderül: a honvédség erői nem folyamatosan, hanem a visegrádi országok haderőivel egymást váltva lesznek jelen.

A visegrádi, balti és a skandináv országok külügyminisztereinek lettországi tanácskozásán született meg a politikai döntés arról, hogy a visegrádi országok rotációs alapon katonai erőt állomásoztatnak majd a Baltikumban, ezzel is kifejezve a szolidaritásukat a térség országaival – közölte lapunkkal a Honvédelmi Minisztérium (HM). E szerint a visegrádi négyek (V4) a NATO megerősítő intézkedéseinek keretében tervezik, hogy 2017-ben folyamatosan jelen lesznek a balti államokban egy-egy század erővel. A folyamatos V4-jelenlét biztosítása érdekében az együttműködés államai, egymást váltva egy-egy századot (ez körülbelül 150 főt jelent – a szerk.) telepítenek a balti államokba. Kérdésünkre azt is közölték, hogy a művelet a V4-országok együttműködésre épül, de nem a V4 európai uniós harccsoport (EUBG) az alapja. A Baltikumba telepített századok várhatóan a helyi erőkkel együtt hajtanak végre kiképzést és gyakorlatozást. Mint írják, „az Egyesült Államok által tervezett katonai erők telepítésével a baltikumi missziónak közvetlen kapcsolata nincs, azonban tény, hogy mind a baltikumi részvétel, mind az amerikai tervek a NATO megerősítő intézkedéseihez való hozzájárulását hivatottak megjeleníteni”, és annak keretében hajtják végre.

Annyira azért nem eszik forrón a kását

A minisztérium tájékoztatása szerint a feladatra külön felkérés nem érkezett, a program a V4-ek hozzájárulása a szövetség megerősítő intézkedéseihez. Válaszaikból az is kiderül, hogy a terveket még nem véglegesítették. – A vezetés-irányítási rendszerről, összetételről, a várható költségekről a tervezés jelen fázisában még korai lenne nyilatkozni. Az új katonai együttműködéssel kapcsolatos végleges döntést a nyáron, Varsóban megrendezendő NATO-csúcstalálkozón hozzák meg – írják. A lettországi tanácskozáson történt bejelentést követően forrásaink még egy egymással párhuzamosan jelen lévő kontingensekből álló, zászlóaljnyi visegrádi erőről számoltak be, mely azt jelentette volna, hogy az egyes országok katonái is folyamatosan jelen vannak, s ez kiválthatja Moszkva rosszallását. Erről derült most ki, hogy egyszerre csak az egyik ország egyik százada lesz jelen a Baltikumban.

Az Egyesült Államok az év elején jelentette be, hogy egész páncélos dandárokat fog rotálni kilenc hónaponként keleten, de a korábbi tervekkel ellentétben technikájukat nem hagyják hátra, hogy ne lehessen állandó telepítésként értékelni a lépést. Németország a múlt héten jelezte, hogy várhatóan szintén egy századdal (150-200 fő) vesz majd részt egy „többnemzetiségű, Litvánia területén rotációs alapon működő NATO-dandár kialakításában”. Angela Merkel kancellár azonban hangsúlyozta, hogy csak a NATO–orosz alapokmánynak megfelelő lépéseket szabad tenni.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy vezetői értekezleten éppen tegnap közölte: a orosz határok közelében zajló NATO-csapaterősítésre válaszul két új hadosztályt alakítanak a nyugati és egyet a déli katonai körzetben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »