Újabb rekordot döntött a 12 éves barcarozsnyói alpinista

Újabb rekordot döntött a 12 éves barcarozsnyói alpinista

Újabb hegycsúcsot hódított meg a tizenkét éves barcarozsnyói Geta Dor Popescu, aki ezúttal a 6168 méteres észak-amerikai McKinley-re (Denali) jutott fel május 18-án – közölte az Altitudine hegymászó sportklub. 

dor_geta_popescu_denali_5_b

Sikeres csúcstámadásával újabb világrekordot döntött korosztályában, az eddigi rekorder az amerikai Merrick Johnston volt. „Rendkívül örvendek, hogy sikerült megmásznom a csúcsot. Sokat dolgoztam, rengeteget edzettem ezért. Egyik legnagyobb vágyam volt, így kész voltam 30 napig a hegyen maradni az embertelen körülmények ellenére” – mondta az Agerpres hírügynökségnek a diáklány.

Mint kifejtette, hét napnyi mászás után érte el a csúcsot, húsz kilogrammnyi felszerelését szánon húzta maga után. A McKinley, amely Észak-Amerika legmagasabb hegye, és a harmadik legmagasabb a világon, 345 kilométerre található az északi sarkkörtől. A világ 7 legmagasabb csúcsa közül a második legnehezebben mászhatónak tartják, főként a hideg és a nehéz megközelíthetőség miatt. Sőt a világ leghidegebb hegyének számít, a csúcstámadásoknak pedig csak 30-50 százaléka sikeres.

Geta Dor Popescu, aki 10 éves kora óta hegymászó, februárban már másodszor állított fel rekordot, amikor megmászta az argentínai Aconcagua 6960 méteres csúcsát, ezzel világelső lett. Korosztályában szintén elsőként hódította meg tavaly december 15-én a világ legmagasabb vulkánjának, az Ojos del Saladónak 6892 méteres csúcsát. A világ 7 legmagasabb csúcsa közül összesen négyet mászott meg, a McKinley a negyedik volt a Kilimandzsáró, az Elbrus és az Aconcagua után. Geta Dor Popescu a sportklub versenysport szakágának tagja, és azt tűzte ki célul, hogy 14 éves koráig megmássza a Föld hét legmagasabb vulkánját, valamint mindenik földrész legmagasabb csúcsát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »