Újabb püspök megy szembe a kormány politikájával

A váci püspök után kiáll a menekültek segítése mellett az Esztergom-budapesti főegyházmegye püspöke is – aki ezt keresztényi kötelességnek tartja. A korábbi Református Menekültmisszió munkatársai által alapított Kalunba csoport az integrációjukban segít, de szálláskeresésükben és nyelvtanulásukban is szerepet vállal.

A váci egyházmegye püspöke valóságos mozgalmat indított el, amikor azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet. Beer Miklós két embernek segített, ők a püspökség ellátásában dolgoznak.

„Személyesen találkozzunk velük, és hallgassuk meg Őket. Hogy mi volt az indítéka, hogy eljöttek, az ember szívfacsaró történeteket hall, hogy ivóvízhiány van ott Afrikában, nagyon sok folyó mérgezett a különféle vegyi üzemek felelőtlensége miatt a Boko Haram terrortámadásai elől menekülnek. A személyes sorsukat kellene megérteni, és akkor már elmúlna a félelmünk, én ebben hiszek” – mondta még februárban Beer Miklós.

A katolikus egyház két igazságot próbál egyensúlyban tartani – ezt már az Esztergom-Budapesti főegyházmegye püspöke mondta a Hír TV-nek. Székely János azt mondta: egyrészt a bevándorlóknak is megvannak kötelességeik, de azoknak akiknek az élete lehetetlenné vált: segíteni kell.

Hírdetés

„Mi katolikus egyházban levő emberek, Krisztus kereső emberek úgy érezzük, hogy legalább az a kicsi amit megtehetünk, hogy az a néhány száz ember, aki itt van a határainkon belül, sokan hál’ Istennek, kaptak már menedékstátuszt vagy menekültstátuszt, de van aki még ennek a folyamatnak a közepén van, legalább őnekik próbáljunk segítséget nyújtani és hál’ istennek én is így látom, hogy egyre többen, akár befogadó nyilatkozattal, munkahellyel, szállásadással kolostorok és más intézmények segítenek” – fejtette ki Székely János.

A református egyházon is túlmutatva segítenek a menekülteknek a Kalunba csoport tagjai. Ők három nagyobb integrációs programot is vállaltak, a szállás keresés mellett például magyar nyelvet tanítanak.

„A működésünk lényege, hogyha látunk gyakorlati nehézséget, arra megpróbálunk mi magunk gyakorlati választ adni. Például, hogyha valakinek lakhatási gondjai vannak, akkor lakhatást biztosítunk, ha nem tud magyarul: megtanítjuk. A szakmai munka így épült fel” – mondta Acsai Balázs, a Kalunba Nonprofit kft. alapítója.

Magyarországon tavaly 154 menedékkérőt ismertek el menekültként, több mint 200-an pedig oltalmazott státuszt kaptak. Ezzel egy időben majdnem 50 ezer eljárást szüntettek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »