Újabb pofont kapott az Iszlám Állam

A líbiai egységkormányt támogató fegyveresek elfoglalták pénteken az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontjának, Szirt városának a kikötőjét – közölte egy katonai szóvivő.

Mohamed al-Gaszri tábornok megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a város ellen harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat. A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – a helyi vezetői elmenekültek a sivatagba, ugyanis abból az irányból a város nincs bekerítve. A dzsihadisták zöme Szirtben maradt, és a város központjában folytatja a harcot. A kikötő öt kilométerre van a központtól.

Sajtóforrások arról értesültek, hogy a házról házra előrenyomuló milicisták hátrakötött kezű, fejbe lőtt iszlamistákat találtak az egyik visszafoglalt katonai barakkban. Legalább hat holttest volt ott, és valószínűleg azért végezték ki őket, mert szökni akartak. A sajtó úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy konferencia-központban vonták össze fő erőiket, de a harc már az utolsó fázisában van.

Az Iszlám Állam „tartalék fővárosának” szánt Szirt elleni támadás május elején kezdődött. A milicisták közül azóta hatszázan megsebesültek vagy meghaltak. Csak pénteken 11 esett el és 35 sebesült meg közülük. Az ellenség veszteségadatai nem ismeretesek, mint ahogy a létszámuk sem. Azt sem tudni, hogy hány civil rekedt a városban.

Az Iszlám Állam 2014 óta terjeszkedik Líbiában a politikai zűrzavart kihasználva. Területének legnagyobb kiterjedése 200 kilométer széles volt az északi tengerparton, az ország szívében.

Területeinek felét már elveszítette a szervezet

Az Iszlám Állam veszít befolyásából és eddig uralt területeiből – közölte újságírókkal pénteken Brett McGurk, az amerikai elnök különmegbízottja a terrorszervezet ellen küzdő globális koalícióban. Egy gyengülő szervezet képét vázolta fel az újságíróknak, és arról tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam – amerikai hírszerzési jelentések szerint – már elveszítette az ellenőrzést az eddig általa uralt területek legalább ötven százaléka fölött Irakban, és nem ura a helyzetnek az iraki–török határvidéken sem. A különmegbízott azt is elmondta, hogy fogyatkozik a terrorszervezet tagjainak száma, maga az IÁ tesz közzé videókat arról, hogy az egyes parancsnokok hogyan végzik ki a saját harcosaikat. Egyre több a dezertőr, és jelentősen apadt azoknak a nyugati fiataloknak a száma, akik csatlakoznak a terrorszervezethez. Mindezt – McGurk szerint – maga az Iszlám Állam is elismeri a propagandaanyagaiban, és nemrégiben például azzal a felszólítással fordult híveihez, hogy ne Szíriába, hanem Líbiába menjenek, ha csatlakozni akarnak a terrorszervezethez.

McGurk kitért a terrorszervezet vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira is. Csütörtök óta ugyanis olyan nem megerősített információk kaptak lábra, hogy al-Bagdadi egy szír határ melletti légi csapásban megsebesült vagy talán meg is halt. McGurk szerint „nincs ok azt feltételezni, hogy ne lenne életben”, de már az is fontos jel, hogy nem mondott beszédet híveinek a muszlimok szent hónapja, a ramadán kezdetekor.

Eltérő vélemény

Pénteken az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, a republikánus Michael McCaul viszont olyan értelmű közleményt tett közzé, amely szerint az Obama-kormányzat helyzetértékelése téves, szó sincs róla, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengülne. McCaul nemrégiben járt a háborús övezetekben, és tapasztalatai szerint az Iszlám Állam nemhogy visszaszorulna, hanem kiterjesztette befolyását a térségben Észak-Afrikától egészen Pakisztánig. „Bárhol, ahol kudarcos, sikertelen államokat látunk, vagy hatalmi vákuum alakul ki, ott a terrorszervezet megjelenik, és megveti a lábát” – fogalmazott a texasi republikánus képviselő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »