Újabb pofon az e-ciginek

Újabb pofon az e-ciginek

A jövőben csak az utastérben szállítható az elektromos cigaretta akkumulátora az amerikai légi járatokon. Május 20-ával Magyarországon is szigorítanak a szabályozáson.

Az élelmiszereket és gyógyszereket ellenőrző és szabadalmaztató amerikai hivatal után a közlekedésügyi minisztérium is bekeményített: a jövőben az amerikai repülőgép-járatokon kizárólag a kézipoggyászban vihető az elektromos cigaretta, a feladott poggyászban nem helyezhető el – írja az Engadget.com. A tiltás egészen pontosan a e-cigik akkumulátorára vonatkozik, ugyanis azok – a frissen kibocsátott rendelkezés szerint – tűzveszélyesek.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett balesetek többségéből kimutatható, hogy a feladott poggyászban elhelyezett e-cigaretták hajlamosak lángra lobbanni az út során – áll az amerikai közlekedésügyi miniszter közleményében. Anthony Foxx szerint az e-cigaretta feladott poggyászban való szállításának tilalma fontos és jól átgondolt biztonsági intézkedés.

Az e-cigi – illetve akkumulátora – továbbra is szállítható a kézipoggyászban, természetesen azzal a feltétellel, hogy az utas nem használja vagy tölti a repülőút során.

Itthon legális, de csak a nikotinmentes

Ahogy azt megírtuk, az Európai Unióban Dánián kívül mindenhol legális az e-cigaretta használata. Ugyanakkor megemlítendő, hogy hazánkban, valamint négy másik európai országban nem forgalmazható nikotinos kapszula, így csak nikotinmentessel használható a készülék.

A tiltás nélküli vízgőzpöfékelés ugyanakkor napokon belül megváltozik, ugyanis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalának közleménye szerint május 20-tól tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. Ezzel az intézkedéssel tulajdonképpen egyenlőségjelet tesznek az e-cigi és a valódi cigaretta közé.

A MÁV ennek megfelelően azt közölte csütörtöki közleményében, hogy péntektől tilos a vonatokon, illetve a közforgalmú intézményekben az elektronikus cigaretta, valamint a „dohányzást imitáló elektronikus eszközök” használata. Ahogy fogalmaznak: „a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések – az új szabályozást követően – az e-cigaretta tiltására is vonatkoznak”.

A jegyvizsgáló a dohányzáson kapott utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számíthat fel, ha pedig az utas nem hajlandó kifizetni a helyszínen ezt az összeget, illetve nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség bevonása is megtörténhet – írják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »