Újabb páratlan régészeti kincsre bukkantak Komáromban

Újabb páratlan régészeti kincsre bukkantak Komáromban

KOMÁROM. Egy oszlopsorral szegélyezett, már kültéri, de még fedett folyosót találtak a régészek Komáromban az egy hónapja folytatódó római fürdõfeltárás munkálatai során. Az ásatáson felfedezték a szakemberek az egykori római katonaváros északi szegmensében található épület déli határvonalát is.

Májusban folytatódott a 2014-ben megtalált római kori fürdõkomplexum feltárása, melyet minden évben az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai végeznek közösen. A munkálatok a Miniszterelnökség közvetlen finanszírozásában és támogatásával valósulnak meg, ahogyan a korábbi két évben, idén is 25 millió forintot biztosít a tárca a feltárásokra. Az egy hónapja újraindult ásatás során pedig ismét páratlan leletekre bukkantak a kutatók.

„A Római katonaváros északi szegmensében tavaly sikerült feltárni az épület déli részét, idén pedig a készülõ mûemlékvédelmi terveknek megfelelõen az eddig feltáratlan területeket kutatjuk” – mondta el a Helyi Híradóknak Bartus Dávid. Az egyetemi adjunktus hozzátette: már a fürdõ legdélebbi részét is feltárták, így körülbelül ezer négyzetméteres épületet kutathatnak a szakemberek.

„Az idei feltárások során találtunk egy porticust, ami egy oszlopcsarnok. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fürdõ déli részén egy oszlopsorral szegélyezett, már kültéri, de még fedett folyosót térképeztünk fel. Egyelõre négy oszlopbázist ástunk ki, illetve ledõlt oszlopokat és oszlopköveket fedeztünk fel, emellett pedig további csatornákat, útfelületeket és rengeteg falfestménytöredéket” – emelte ki Bartus Dávid.

Hírdetés

A munkálatok augusztus végéig zajlanak majd a területen, július 26-án azonban nyílt nappal várják az érdeklõdõket a szakemberek, akik a nagyközönségnek is bemutatják az idén feltárt területeket és régészeti leleteket.

Augusztusban emellett pályázatot nyújt be az önkormányzat, aminek köszönhetõen egy védõépület épülhet az eddig feltárt részek felett, valamint közvetlenül mellette egy parkoló.

2014-ben a Komárom-Almásfüzitõ árvízvédelmi gát építése során jelentõs leletre bukkantak a régészek, egy táborvárosra, azon belül pedig egy ezer négyzetméteres fürdõre. A felfedezés akkor szükségessé tette a gát nyomvonalának módosítását is. Azt követõen kezdõdött el a feltárás, melyet a Miniszterelnökség már harmadik éve 25-25 millió forinttal támogat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »