Újabb őrület: mezőgazdasági oktatás az általánosban

A jelenlegi földprogram hosszú távon megoldást jelenthet a magyar falvaknak – közölte Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke szombati sajtótájékoztatóján Debrecenben.

A fideszes országgyűlési képviselő – aki a tavaly elkezdett országos megyejárása során érkezett Hajdú-Biharba – azt mondta, céljuk a megye széthullott kisgazda szervezeteinek újjáélesztése.

Támogatják a kormányfő által kezdeményezett népszavazást, a kötelező betelepítés elleni kvótareferendumot, hiszen „a nép hangját időnként meg kell jeleníteni” – közölte.

 

Úgy tűnik, a visegrádi négyeken (V4) kívül a többi EU-tagállam belenyugodott a kvótába, ezért kell a nép támogatását megnyerni, és megkérdezni nyolcmillió embert – emelte ki Turi-Kovács Béla. A polgári kisgazdák vállalták a mozgósítást a népszavazásra, amelynek sem alkotmányos, sem nemzetközi akadálya nincs – jelentette ki.

A jelenlegi földprogramról szólva azt mondta, hogy a tartós haszonbérbe adást támogatták, ám a haszonbérbe adott földek eladását nem. A három hektár körüli földek eladásával egyetértenek, de a nagy, összefüggő területeket meg kell tartani, sőt gyarapítani, majd a kistelepülések hasznára fordítani – tette hozzá.

Turi-Kovács Béla szerint a földeladásokból befolyt összeget termőföld vásárlására kell fordítani, amivel a szociális szövetkezeteket hozhatják helyzetbe, megmentve ezáltal az elszegényedett falvak népességét.

A KPE elnöke szorgalmazta a mezőgazdasági alapismeretek oktatásának bevezetését az általános iskola felső tagozatában, majd a végzés után ingyenes vizsga letételének lehetőségét azok számára, akik földműveléssel szándékoznak foglalkozni. Az MTI tudósításából ugyanakkor nem derül ki, kötelező lenne-e minden általános iskolásnak mezőgazdasági alapismereteket tanulni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »