Újabb orosz fityisz a Nyugat orra alá

Kína adja a pénzt a jamali lng-projekthez – állapodott meg Moszkva és Peking. Ezzel az oroszok kijátsszák az országgal szembeni nyugati embargót, amely egyebek mellett megnehezíti az orosz vállalatok külföldi hitelfelvételét.

Magyar Menedék - Sitchin

Oroszországnak sikerült Kína segítségével megkerülnie a nyugati szankciókat. Az ázsiai ország segítségével nemcsak a szükséges hitelt, de a berendezések szállítását is biztosították a cseppfolyósított gáz (lng) kereskedelmére indított Jamal-projekthez.

A szibériai félszigeten épülő földgáz-cseppfolyósító üzem évente 5,5 millió tonna lng-t fog előállítani. A szükséges berendezések 80 százalékát hét kínai és három indonéziai hajógyár állítja elő.

A Yamal LNG projekt részvényesei a független orosz Novatek (50,1 százalék), a francia Total (20 százalék), a kínai CNPC (20 százalék) és az ugyancsak kínai Silk Road Fund (9,9 százalék).

A pénzügyi hátteret kínai pénzintézetek több mint 12 milliárd dolláros hitele biztosítja, amivel a Novateknek biztosítja a 18-19 milliárdos teljes külső hiteligény nagyját. Az erről folytatott tárgyalások több hónap után vezettek eredményre, mivel az orosz cégek nyugati hitelfelvételét megnehezítő nyugati szankciók megkötötték a Novatek kezét.

A cég legnagyobb tulajdonosa Gennagyij Timcsenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja. Nyilván ez tette lehetővé, hogy a projekt már korábban megkapjon egy 150 milliárd rubeles (2,3 milliárd dollár) orosz állami kölcsönt és egy 3,6 milliárd eurós hitelt az ugyancsak az állam által ellenőrzött Szberbanktól és Gazprombanktól.

napi.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »