Újabb orosz-amerikai légirandevú akasztotta ki a Pentagont – 10 méter sem volt a távolság a Szu-27-es és a felderítő között

Újabb orosz-amerikai légirandevú akasztotta ki a Pentagont – 10 méter sem volt a távolság a Szu-27-es és a felderítő között

Ismét veszélyesen közel repült egy orosz harci repülőgép egy amerikai felderítőhöz. Az eset pénteken, a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben történt – közölte a Pentagon.

Az amerikai gép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette. Korábban már többször előfordult hasonló eset. John Kerry, amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette a manővert, és emlékeztetett, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz repülő tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

Egy orosz harci repülőgép ismét "nem biztonságos és nem professzionális módon" közelített meg egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben a Pentagon helyi idő szerint pénteki tájékoztatása szerint, a CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött. Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. "Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést" – szögezte le Urban.

Április közepén ugyancsak egy Szu-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet.

Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

(MTI)

Izraeli gépekre lőttek az oroszok – legalábbis riogatott egyet a zsidó sajtó, de a holokauszt ezúttal is elmaradt

Orosz vadászrepülő sétaltatta meg az amerikai felderítőt – Kerry szerint le is lőhetnék az orosz gépeket

Orosz vadászgépek riogattak egy amerikai hadihajót – nem értik a fájdalmas reagálást

Egy orosz Szu-27-es játszott egy amerikai felderítő géppel a Fekete-tenger felett – Washingtonban vörösek a fejek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »