Újabb miniszterelnök keveredett az offshore-botrányba

Újabb miniszterelnök keveredett az offshore-botrányba

Az ausztrál Malcolm Turnbullnek igazán rosszul jött, hogy feltárult az offshore-múltja.

Hétfőn hozta nyilvánosságra az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) a Panama-iratokat tartalmazó kereshető adatbázisát. Így derült fény arra is, hogy az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull is igazgatója volt egy Brit Virgin-szigeteken működött offshore-cégnek – írja az ausztrál Financial Review.

Turnbull és Új-Dél Wales állam korábbi miniszterelnöke, Neville Wran 1993 októberében csatlakozott a Star Mining NL nevű céghez, amely egy szibériai aranybányába akart befektetni. Öt héttel később igazgatói lettek a Star Mining leányvállalatának, a Brit Virgin-szigeteken működő Star Technology Services Ltd.-nek, amelynek alapítását a Mossack Fonseca ügyvédi iroda intézte 1991-ben – ennek az irodának az adatai kerültek nyilvánosságra Panama-iratok néven.

Wran és Turnbull sajtósa is azt közölte, nem tudtak arról, hogy a Mossack Fonseca intézte azon cég ügyeit, amiben igazgatók voltak – az iratokból pedig nem derül ki, hogy a két politikus elkövetett-e bármilyen illegális cselekedetet. 1995 szeptemberében egyébként mindketten otthagyták a Star Technologyt és a Star Miningot.

A mostani botrány igazán nem jön jól az Orbán példaképét, Tony Abbottot tavaly megpuccsoló Malcolm Turnbullnek, aki éppen előre hozott választásra készül Ausztráliában. Korábban egyébként az ausztrál miniszterelnök sajtósa éppen a Panama-iratok nyomán jelentette ki, hogy Ausztrália nem tervezi a hatályos törvények megváltoztatását, azaz ugyanúgy lehet majd offshore-ozni, mint eddig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »