Újabb merényletek történtek Afganisztánban

Az afgán hadsereg legalább tucatnyi újonca életét vesztette, és harmincnyolcan megsebesültek az autóbuszukat ért merényletben a kelet-afganisztáni Dzsalalábád mellett – közölte hétfőn egy afgán egészségügyi illetékes.

A dzsalalábádi kórház vezetője szerint tizenkét holttestet szállítottak az egészségügyi intézménybe. További harmincnyolc ember megsebesült, többségük kritikus állapotban van – tette hozzá. Az afgán hadsereg szóvivője szerint viszont huszonhatan sebesültek meg. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább növekedhet.

Előzetes értesülések szerint egy öngyilkos merénylő motorral hajtott neki a busznak, és működésbe hozta a magával vitt pokolgépet – mondta Ahmad Ali Hazrat, Nangarhar tartomány tanácsának vezetője. A rendőrség úgy tudja: az öngyilkos merénylő egy háromkerekű motoron vette célba a katonákat, akik az ország fővárosába tartottak kiképzésre.

Ugyancsak hétfőn ismeretlen merénylők pokolgépes támadást hajtottak végre az oktatási minisztérium dolgozóit szállító egyik busz ellen Kabulban. Ketten életüket vesztették, tízen megsebesültek. A rendőrség szerint a busz vagy távirányítással működésbe hozott aknára futott, vagy pedig pokolgépet erősíthettek rá, és az robbant fel.

Eddig egy csoport sem vállalta a felelősséget a támadásért, ugyanakkor Dzsalalábádban gyakoriak a merényletek, mivel számos kormányellenes felkelő csoport tevékenykedik a Pakisztánnal határos tartományban, köztük a tálib felkelők is. A tálibok szóvivője viszont a nap folyamán bejelentette: az iszlamistáknak nincs tudomásuk egyik merényletről sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »