Újabb menekülttáborokat nyitnak meg a görögök

Újabb menekülttáborokat nyitnak meg a görögök

Görögország a héten 14 újabb befogadóközpontot nyit meg a menekültek és a migránsok számára – jelentette hétfőn a Kathimerini című görög napilap a kormány által a menekülthullám kezelésére múlt héten felállított válságstábra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a létesítményekben összesen 17 400 embert tudnak majd elhelyezni. Ezenkívül a jövő héten még egy úgynevezett hot spot – európai uniós üzemeltetésű, menekülteket regisztráló központ – megnyitása is várható. A válságstáb adatai szerint hozzávetőleg 33 320 menekült és migráns tartózkodik most az országban, a vöröskereszt azonban úgy becsüli, hogy az 50 ezret is meghaladja ez a szám.

A görög szigeteken, Athénban, valamint Szalonikiben jelenleg működő regisztrációs központok és menekülttáborok csak mindössze 17 ezer embert képesek befogadni. A legtöbb menekült és migráns – több mint 13 ezer ember – a görög-macedón határon, Idomeni közelében tartózkodik. A görög média azt jelentette, hogy a határon várakozók nem akarnak az ország távoli részein felállított táborokba menni, mert attól tartanak, hogy időközben megnyitják a határt, és lemaradnak a továbbutazásról.

A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városból érkeznek. Görög rendőrségi források szerint akik például a szíriai Aleppóból menekültek el, beléphetnek, de akik a szíriai vagy az iraki fővárost hagyták ott, azok nem, mert sem Damaszkuszt, sem Bagdadot nem tekintik háború sújtotta városnak a macedón hatóságok. Macedónia már többször szigorította a migránsok belépésének feltételeit: két hete naponta csak néhány száz szíriai, illetve iraki menekültet enged be területére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »