Újabb menekültáradattól tartanak a segélyszervezetek

Újabb menekültáradattól tartanak a segélyszervezetek

Ha megindul az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul elleni ostrom, akár 700 ezer ember hagyhatja el a települést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint.

A harcok miatt menekülők ellátására átszámítva 55 milliárd forintra lenne szükség, de ennek csak a harmadát kapta meg a világszervezet.

Bővítették a menekülttábort az észak-iraki Kirkukban, de ez is kevés lesz, ha megindul az innen 170 kilométerre lévő Moszul ostroma. A segélyszervezetek és az ENSZ szerint a szövetségesek készülő támadása miatt százezrek menekülhetnek el.

„Az ENSZ becslései a legrosszabb esetre vonatkoznak. Moszul lehet a legnagyobb és legbonyolultabb humanitárius művelet a világon 2016-ban. A számok miatt lehet a legbonyolultabb. A várható művelet a legrosszabb forgatókönyv esetén 1,2-1,5 másfél millió civilt érinthet a városban” – nyilatkozta Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius koordinátora.

Hozzátette, egy ilyen katasztrófára jelenleg nincsenek felkészülve. Becslések szerint 1,5 millióan élhetnek még mindig Moszulban, ez a legnagyobb város, amely a Szíriában is jelentős területeket ellenőrző Iszlám Állam kezén van.

Tisztában van a polgári lakosságot fenyegető veszélyekkel az ENSZ megválasztott főtitkára is. „Mélységesen együtt érzek a szír néppel. Menekültügyi főbiztos voltam, amikor a szírek megnyitották a határaikat, a házuk ajtaját az Irakból érkező több millió menekült előtt. Megszakad a szívem, hogy a szíriai népet látom olyan nagyon szenvedni” – mondta António Guterres.

Moszul felszabadítására a török vezetés az amerikai kormány támogatásával készül. A török elnök szóvivője azt közölte, hogy egy sikertelen ostrom esetén menekültek százezrei kelhetnek útra, és az az egész régióra hatással lesz.

De még abban sincs egyetértés, kik vegyenek részt a műveletben. Ankara az általuk kiképzett szunnita önkéntesekkel, az iraki vezetés síita többségű egységekkel és saját katonáival vonulna be a terrorszervezet fellegvárába. A törökök szerint ez a lépés vallási ellentéteket szítana. „Az Irakkal kapcsolatos problémákat párbeszéd útján szeretnénk rendezni. A moszuli hadművelet minket is ugyanúgy aggaszt, mint az iraki népet. Egy Moszulban elkövetett hiba menekültek százezreit eredményezheti, megakaszthatja az Iszlám Állam elleni harcot, új problémákat okoz a terror elleni harcban” – jelentette ki Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője.

A szaúdi külügyminiszter szerint is jobb lenne, ha az iraki egységek szabadítanák fel a várost. „Irak számára jobb, ha a nemzeti hadsereg szabadítja fel Moszult, és távol tartja a harcoktól a felekezeti milíciákat. A környék fiait vessék be, ne az Iránnal kapcsolatban állókat, ha le akarnak számolni az Iszlám Állam terroristáival” – mondta Adel al-Dzsubejr.

A tervek szerint még októberben elindulnának a Moszul felszabadítását célzó hadműveletek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »