Újabb magyar médiatulajdonos az offshore-listán: Story és Nők Lapja!

Az indexes Spéder Zoltán után a Centrál Média vezetőjéről derült ki, hogy panamai és Marshall-szigeteki off-shore vállalkozások kötődtek azokhoz a cégekhez, melyekben ő is döntő szerepet vállalt. Ezúttal az Origo szerezte meg az információkat.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A Panama-papírok miatt egyre több offshore-ügy kerül nyilvánosságra. A céges adatbázisok alapján újabb magyar médiatulajdonos érintett ezen a téren – adta hírül az Origo.

A Story és a Best magazint, a Nők Lapját is kiadó, a 24.hu-t üzemeltető Centrál Média tulajdonosához Varga Zoltánhoz köthető társaságban is van, vagy volt szerepe egy panamai, illetve egy Marshall-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

Varga Zoltán a Napi.hu legfrissebb listája szerint 37 milliárdos vagyonával jelenleg a 18. leggazdagabb magyar.
Április elején robbant ki minden idők talán legnagyobb offshore-botránya: több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak egy titkos forrás. Ezek a cégek alkalmasak a tulajdonosok üzleti tevékenységének elrejtésére és ahogy álszent módon mondani szokták: adóoptimalizálásra”.

Új magyar a listán

Az offshore botránynak újabb magyar érintettje van: Varga Zoltán milliárdos vállalkozó és médiamogul. A Varga Zoltánhoz kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnik egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég. Az Opten adatai szerint ez a társaság volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa.

Az adóoptimalizáló Árkopás Kft.

Az adatok szerint az Árkopás Kft.-t az Optima-Officium Kft. jogutódjaként tüntetik fel átalakulás esetén – utóbbi társaságnak Varga Zoltán 2014-ig volt az ügyvezetője. Emellett a a különös nevű Árkopás ugyanarra a budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, amelyre a szintén a Central-csoporthoz tartozó Central Faktor Zrt. és a Central Média Investment Kft.

Az Árkopás Kft. fő tevékenysége a cégadatok szerint a vagyonkezelés. A társaság 2004 és 2014 között összesen több mint 1 milliárd forint eredményt ért el, és 2010-ben 100 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak.

Panama után, Marshall szigetek…

Varga Zoltán mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak.

A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigetekre bejegyzett offshore cég, a Rocabella Investment Ltd. birtokolta.

Az Első Magyar Tőkealap-kezelő ugyanarra a már említett budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, mint a Central Média Investment Kft., amelyben a sajtóbirodalom több vezetője is érintett.

faktor


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »